(Re-)începe școala

Anul ăsta nu mai zic nimic de început de an școlar, că poate iar aș fi admonestat cum că-s prea tânăr pentru a da sfaturi. (Bine că-s tânăr!) 🙂

Dar să știți că școala (nici măcar specializările de la universitate) nu ne învață “tot ce există” într-un domeniu sau altul (în ideea de a nu reinventa roata.) Și eu cred că nici n-ar trebui, pe lângă că n-are cum. Pentru a clădi peste ceea ce există oricum ai nevoie de research de nișă.

Iar dacă n-ai talent într-un domeniu, probabil că ai în altul – descoperă-l și go for it (ah! am dat un sfat! Ouch.) Lucru bun totuși: școala te poate ajuta aici puțin, într-adevăr, cerându-ți să încerci destule domenii (dar, de fapt, poate nu destule!)

PS: Nici eu nu mi-am dat seama până pe la 12 ani ce voi face în viață. Atenție însă: e posibil să îți dorești altceva decât ce poți face ușor. Eu am înclinat balanța așa încât acel altceva mai greu să fie doar un hobby de seară, iar meseria de bază a devenit hobby-ul de zi. (Și n-am regretat. Cel puțin nu încă – așa cum ziceam, poate sunt prea tânăr?) 🙂

Anyway, viețuitoarele sunt diferite și e o țară liberă (?), așa că fiecare-și poate combina elementele nestingherit: have fun sau multă, multă muncă, as you wish! Și spor!

Sorin Dolha's Blog

man in black and white polo shirt beside writing board Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Azi/în curând începe un nou an școlar/universitar în România. Succes, dragi elevi/studenți! Dar nu uitați: mare parte din ceea ce învățați la școală/facultate nu vă va fi de folos în mod direct; cel mult va ajuta la formarea deprinderii de învățare în sine și veți învăța (posibil, mai ușor) pe cont propriu detaliile de care veți chiar avea nevoie ulterior; veți reține din școală doar un set minimal de informații util doar pentru a nu reinventa roata și eventual pentru a ști (aproximativ) ce să căutați pe Google când vă trebuie un mecanism ce utilizează asemenea roți. În schimb:

Talentul, entuziasmul și parțial experiența reală vor prima, după părerea mea, mereu.

Așa că acționați inteligent și conștinentizați că nu este necesară atâta repetiție când vine vorba de teme pentru acasă constând în zeci de probleme similare, chiar dacă se zice că asta-i mama învățăturii; rezolvați câteva, depindreți ideea și gata.

Și nu învățați…

View original post 250 more words

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Sănătate și întreținere. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s