Un Pixel, doi

Care e faza cu Google ăștia? Mi se pare că merg, oarecum, în direcția greșită. În legătură cu Pixelii lor. Dar să mă explic:

Cu Android și deschiderea sa au ajuns numărul unu în lume la smartphone-uri. Sigur, nu singuri, ci cu parteneri precum Samsung sau Huawei – dar nu numai – care au avut încredere în sistemul de operare open source și au venit cu hardware de toate felurile pentru acesta – deși și cu “îmbunătățiri” software nedorite – la prețuri pentru toate buzunarele. Cel puțin în comparație cu Apple: deși iPhone-ul rămâne cel mai dorit device, prețul mic al multor telefoane Android bune face diferența pentru mulți cumpărători. Iar concurența (inclusiv între Android-uri) este întotdeauna benefică pentru aceștia din urmă.

Da, fără Pixeli, Google risca poate să nu fie în linia întâi la nivel de imagine; adică dacă nu oferea și hardware premium propriu cu clean and lovely Android OS și update-uri garantate a veni la timp. Dar mișcarea lor de a fi în același timp și open (cu Android generic pentru producătorii terți) și oarecum closed sau mai bine zis self-oriented (cu Pixel – 1, 2 sau N) nu pare prea de succes:

  • Utilizatorii ce doresc premium aleg oricum deja între iPhone și S8 și-și vor păstra favoriții. (De-asta cred eu că n-a reușit nici Microsoft cu Lumia lor Windows Phone să penetreze piața – era prea târziu pentru “turmă”; la fel, nici Pixeli – fie ei “old” 1-es – nu prea văd în jurul meu.)
  • Cu linia Pixelilor, Google concurează cu Samsung și Huawei, binefăcătorii? (Din punct de vedere al Android.) Nu este oare ciudat? Parcă e Microsoft lovind cu SurfaceBook în partenerii săi din domeniul PC-urilor acu’ ceva timp și nu știu dacă le e mai bine acum decât dacă rămâneau doar cu 2-in-1-urile.
  • A încerca să vinzi ceva single party iubitorilor de open e – după mine – împotriva logicii. Cei care apreciază Google pentru open source-ul Android-ului vor alege un orher party pentru hardware, pur și simplu pentru a păstra distanța. (Eu zic că și de-aia nu sunt mulți Pixel 1-iști acum deși sunt atâți Androidiști generaliști, Samsungiști, ori Huaweiști; poate ar mai fi mers, ceva-ceva, de-ar fi existat și-un Pixel de juma’ – sau și mai bine sfert – de preț, gen J3 sau pe-acolo.)

Dar noh, eu nu-s expert în mobile. (Doar am avut Windows Phone atâta timp!) Așa că om vedea de-a fi Pixelul 2 mai activ, ori tot mort ca primul.

PS: Devs, I’d say keep developing both Android and iOS apps, căci Pixelul nu va crește – zic eu – cel puțin nu semnificativ, market share-ul primului dintre sistemele de operare menționate, dar nici nu-l va scădea. Și nici în zona merelor (mușcate) de aur nu cred că va avea vreun efect vizibil.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Computere și Internet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s