(Re-)începe școala

man in black and white polo shirt beside writing board

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Azi/în curând începe un nou an școlar/universitar în România. Succes, dragi elevi/studenți! Dar nu uitați: mare parte din ceea ce învățați la școală/facultate nu vă va fi de folos în mod direct; cel mult va ajuta la formarea deprinderii de învățare în sine și veți învăța (posibil, mai ușor) pe cont propriu detaliile de care veți chiar avea nevoie ulterior; veți reține din școală doar un set minimal de informații util doar pentru a nu reinventa roata și eventual pentru a ști (aproximativ) ce să căutați pe Google când vă trebuie un mecanism ce utilizează asemenea roți. În schimb:

Talentul, entuziasmul și parțial experiența reală vor prima, după părerea mea, mereu.

Așa că acționați inteligent și conștinentizați că nu este necesară atâta repetiție când vine vorba de teme pentru acasă constând în zeci de probleme similare, chiar dacă se zice că asta-i mama învățăturii; rezolvați câteva, depindreți ideea și gata.

Și nu învățați “doar pentru exteu” istoria predată prin metoda dictării: acum aveți la îndemână atâtea unelte pe Internet încât să puteți înțelege subiectele și să vizualizați timeline-ul, respectiv zonele geografice în care s-au desfășurat acțiunile! Chiar dacă luați apoi doar 6 și nu 10! Va conta atât de puțin diferența negativă la notă vs. diferența pozitivă de cultură generală!

Iar dacă deja știți ce vreți să faceți în viață (de ex. freelancer sau antreprenoriat în domeniul X), fiți mai degrabă autodidacți! Veți reuși mult mai multe când țelurile Dvs. nu sunt acelea ale vreunei programe didactice aberante!

Adaug aici o chestiune mai greu de explicat științific, de data aceasta pentru părinți, extrasă din propria experiență: în funcție de cum aveți timp, după – sau poate mai bine, deși pare ciudat, înainte – ce copiii Dvs. își fac temele, fie aceasta și parțial/tangențial așa cum am propus mai sus, alocați-vă 30 min. zilnic pentru a vă juca sau a povesti cu ei (din punctul meu de vedere și online este OK)!

Socializarea de acasă crește atât productivatea copiilor cât și a părinților.

(Explicația cred că are legătură cu selecția naturală: oamenii au atribut social dezvoltat pentru că așa au avut mai multe șanse să reziste în trecut, rezultând că și acum tânjim după afecțiune ori, pur și simplu, după timpii de interacțiune cu apropiații.)

Actualizare: Se pare că postulatul de mai sus poate fi generalizat, iar efectul tuturor celor din jurul nostru (nu doar al copiilor) este – conform studiilor menționate în acest articol – primordial în obținerea fericirii personale și ajută cu siguranță și la nivel profesional!

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Sănătate și întreținere and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to (Re-)începe școala

 1. constantinv says:

  Imi pare rau, dar sfatutri pot da doar cei cu o minima (25…30 de ani, peste cei 17/18 de scoala) experienta de viata.
  Pentru a nu “‘reinventa roata”‘ TREBUIE sa stii tot ceea ce exista, si nu doar un minim set de informatii.
  Si daca n-ai talent, ce vei face?! Entuziasmul si bruma de experienta NU vor fi suficiente. Vor trebui mult studiu si munca . multa munca.

 2. Sorin Dolha says:

  Reblogged this on Sorin Dolha's Blog and commented:

  Anul ăsta nu mai zic nimic de început de an școlar, că poate iar aș fi admonestat cum că-s prea tânăr pentru a da sfaturi. (Bine că-s tânăr!) 🙂

  Dar să știți că școala (nici măcar specializările de la universitate) nu ne învață “tot ce există” într-un domeniu sau altul (în ideea de a nu reinventa roata.) Și eu cred că nici n-ar trebui, pe lângă că n-are cum. Pentru a clădi peste ceea ce există oricum ai nevoie de research de nișă.

  Iar dacă n-ai talent într-un domeniu, probabil că ai în altul – descoperă-l și go for it. Lucru bun: aici școala te poate ajuta puțin, într-adevăr, cerându-ți să încerci destule domenii (dar, de fapt, poate nu destule!)

  PS: Nici eu nu mi-am dat seama până la 12 ani ce voi face în viață. Atenție însă: e posibil să îți dorești altceva decât ce poți face ușor. Eu am înclinat balanța așa încât acel altceva mai greu să fie doar un hobby, nu meseria de bază. But you are free to choose: have fun sau multă muncă.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s