Funcționalități surprinzătoare dar și câteva (destule) annoyances în macOS

La puțin timp după ce am încercat iOS (pe iPhone), iată că am încercat și macOS (pe un MacBook Pro). Da, săptămâna trecută am atins un Apple computer pentru prima oară în viața mea deși citisem despre ele încă din revista Computer World ce apărea în mileniul trecut! Nu pentru că aveam nevoie de un notebook nou, ci fiind cea mai simplă modalitate de putea a dezvolta (nativ) pentru iOS.

Iată câteva chestiuni care m-au impresionat de la început:

 • La configurare sistemul m-a întrebat dacă doresc criptarea datelor și am acceptat, fiind un computer pentru business și dorind să sporesc, pe cât posibil, securitatea datelor (deși nu știu dacă nu cumva o voi anula ulterior); însă nu mult după ce l-am pornit am văzut că sistemul de operare preinstalat era OS X El Capitain, iar eu doream update la macOS Sierra; zis și făcut, doar că nu mă lăsa să selectez partiția pentru instalare; mi-a explicat însă foarte frumos de ce: pentru că exista o operație de criptare în lucru și că puteam să-i observ starea dacă doresc; o experiență plăcută, nu doar un disabled item fără să fi știut de ce (iar după ce criptarea s-a finalizat, totul a mers strună.)
 • La sign out se întreabă dacă se dorește păstrarea sesiunii (starea ferestrelor), ceea ce înseamnă – după cum am observat – un fel de hibernate la nivel de utilizator (spre deosebite de switch user-ul din Windows care lasă totul în rulare (și care există și pe Mac); foarte interesant și util – deși nu salvează starea aplicațiilor (ca hibernarea), măcar le redeschide la un sign on ulterior.
  • Actualizare: nu e nevoie de opțiune de hibernare propriu-zisă pentru computer deoarece Sleep-ul păstrează doar alimentarea RAM-ului și numai pentru 3 ore (în cazul meu), încărcarea bateriei scăzând foarte puțin în acest interval, iar după aceea se face hibernare reală (vezi acest articol).
 • Rulează foarte bine chiar și cu procesor i5 (dar da, e cu SSD, aka flash), deși Mac-ul e subțire și ușor (sub 1.4kg).
 • Efectul vizual la minimizarea ferestrelor e foarte plăcut.
 • Și nu în ultimul rând… da – dictarea în limba română funcționează foarte bine, exact ca pe iOS!

Am reușit însă să depistez și câteva mici probleme, deși timpul de când l-am instalat a fost relativ scurt și nici nu am folosit acest computer multe ore pe zi, nefiind notebook-ul meu primar:

 • La pornirea sistemului se redă aiurea un sunet (chimes) – pe care îl pot anula doar dacă înaintea opririi anterioare a computerului nu uit să pun volumul pe mute. Altfel, cică aș putea rula ceva script pentru a anula această funcție dar încă n-am săpat suficient și nu vreau deocamdată să risc vreo stricăciune la “mațe”.
 • Nu-mi place că am parolă diferită pentru utilizatorul de Mac față de iCloud; sigur, pot să setez exact aceeași parolă și sigur că am legat contul de Mac de cel de iCloud, dar nu e unificată complet identitatea (venind dinspre Windows, unde așa eram obișnuit de pe la 8 încoace, mi se pare că parcă m-am întors la local profiles); totuși, se poate că aceasta este doar o problemă imaginară, deci ignorabilă.
 • Dar legat de conturi, există și o problemă mai mare: am putut lega în profilul de mac conturi precum Google, Facebook, Twitter sau chiar Exchange (Office 365), dar nu și Outlook.com (Microsoft account), ceea ce e foarte urât. Pe iPhone Apple ne iubește și pe cei Microsoft service oriented, dar se pare că nu și pe Mac. (Pentru a avea măcar mail @hotmail.com a trebuit să aleg IMAP și a durat o veșnicie să sincronizeze 16k de mesaje!…)
  • Actualizare: Se pare, totuși, că și accounturile Microsoft pot fi sincronizate pe Mac, atât pentru mail cât și pentru calendar, contacte ș.am.d, utilizând Exchange. Instrucțiuni detaliate am găsit aici.
 • Habar n-am avut cum să fac scroll cu două degete cu trackpad-ul până n-am căutat pe net! Hovering pe zona de scroll bar nu face ca acesta să apară, pentru a putea face drag ca în Windows! Dar în tot răul există și un bine: am învățat cum se face și pot folosi acest shortcut și pe PC – merge!… 🙂
 • Când editez text, tastând Ctrl + săgeată stânga sau dreapta nu pot sări peste câte un cuvânt, cum eram obișnuit pe Windows. Există alte comenzi de salt la început sau sfârșit de rând sau de pagină (cu Cmd respectiv Fn și săgeți).
 • Layoutul tastaturii românești Apple e dezastruos, cu tastele Ș și Î în partea stângă, iar Ă și Ț în cea dreaptă; am ales desigur varianta cu tastatura internațională; aceasta nu e o chiar problemă a macOS, de fapt, dar m-am gândit că trebuie menționată…
 • N-am aplicații pentru mai nimic. Sigur, nici nu-mi trebuie, fiind vorba despre un computer doar pentru dezvoltare software, nu unul primar, și am instalat rapid Xcode și chiar Visual Studio (cu Xamarin și Android SDK) just-in-case, putând trece la treabă, dar mă gândesc la sărmanii utilizatori obișnuiți care se gândesc că ar putea da un ban în plus să obțină un Mac fain în loc de vechiul PC, dar care vor fi profund dezamăgiți de ecosistemul lipsă… Sigur, Microsoft oferă Office for Mac cu 365 (eu nu l-am instalat), există de cumpărat aplicațiile Adobe pentru design, și gratuit se pot instala OneDrive, OneNote sau Amazon Kindle, dar nah, speram la mult mai multe. (Nici măcar noul ToDo app de la Microsoft nu e de găsit pe Mac încă.) Înțeleg mai bine acum de ce Mac-ul vs. Windows nu e ca iPhone vs. Android
Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Computere și Internet and tagged , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s