Motive de protest sunt: dar să avem grijă să le cunoaștem pe cele corecte

Oamenii nu prea apreciază textele juridice și nu le citesc (și eu o fac doar ca hobby). Probabil de aceea văd în jurul meu atât de multe exagerări neintenționate. Se întâmplă în ambele direcții; pentru că fiecare citește mai mult bula proprie și nu accesează sursele centrale.

De exemplu, unii nu observă problemele grave ale Ordonanței de Urgență a Guvernului din 1 februarie care:

  • redefinește, deși nu elimină, infracțiunea abuzului în serviciu din Codul Penal,
  • respectiv diminuarea nemotivată a pedepsei pentru această infracțiune – cel puțin e nemotivată urgența unei asemenea măsuri.

Iar alții susțin, pe lângă lucruri absolut corecte, unele chestiuni nereale, de exemplu:

  • faptul că dacă articolul I al acestei OUG va intra în vigoare oricine ar poate fura 40 de mii de Euro fără să fie cercetat penal, pe când fapta doar că nu ar mai încadrată la abuz în serviciu, eliminându-se astfel posibilitatea abuzului celor care cercetează și judecă asemenea fapte de abuz,
  • sau că Dragnea scapă automat de condamnarea cu suspendare anterioară și poate deveni prim-ministru; mai mult, nu prea observă nimeni că proiectul de OUG referitor la grațiere (care eventual i-ar fi adus un asemenea cadou) s-a transformat și s-a transmis ca proiect de lege pentru dezbatere la Parlament, în sfârșit înțelegându-se la Guvern că nu era atât de mare urgența sa, la Parlament putând fi respinsă complet și înlocuită cu – de ce nu? – o simplă realocare bugetară pentru construcția a mai multor penitenciare.

Să protestăm pașnic dar și informați corect, zic. Și nu ca o revoluție împotriva puterii alese de popor – aceasta este legitimă, votarea a decurs fără probleme – ci simplu, doar față actele ilogice sau imorale emise de reprezentanții acesteia. Și – ca judecătorii – prezumând nevinovăția, chiar dacă pare evidentă vinovăția, cel puțin dacă vrem stat de drept!

Actualizare:
Pentru “ieșirea din bulă” pot fi utile: Monitorul Oficial, LegisPlus ori un serviciu similar, sau măcar Twitter Search cu filtru pe limbă.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s