Răspunderea magistraților

Într-un stat liber e foarte importantă separarea puterilor, în special a celei judecătorești față de celelalte două (legislativă și executivă). Așa încât, deși la prima vedere e logică ideea ca judecătorii să poată fi și ei trași la răspundere atunci când greșesc, e mai puțin riscant după părerea mea (totalizând și comparând posibilele efecte) să-i lăsăm inamovibili și să plătim noi toți (statul) prejudiciile în cazul în care apar (democrația costă). Să nu se teamă să dea sentințele pe care le consideră corecte, motivându-le corespunzător.

Sigur, putem înăspri în schimb modul în care cineva poate fi numit judecător. Și putem să ne gândim la criterii suplimentare, psihologice ori de altă natură, de îndeplinit periodic de către aceștia pentru a rămâne în funcție. Atât.

Iar procurorii nu ar trebui să fie în aceeași oală cu judecătorii, fie ei numiți magistrați sau nu. Deoarece atunci când ei greșesc, cu sau fără rea intenție, încă există cineva care poate corecta situația: judecătorul. Pentru care inculpatul e nevinovat până când se procură dovezi de netăgăduit și poate cere oricâte verificări suplimentare.

Lozinca judecătorului trecut prin suficiente filtre înainte de numire trebuie să fie mereu: “decât un nevinovat la închisoare, mai bine un infractor nedemonstrat în libertate.” (Și niciodată, cu gândul la răspundere: “decât să ajung eu la închisoare, mai bine las criminalul pe care-l consider demonstrat în libertate.”)

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Organizații and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s