Problema mediului nu poate fi rezolvată de omenire

2016 a fost al treilea an succesiv care stabilește un record pentru temperatura medie de la suprafața planetei, cauza principală a creșterii acesteia fiind – cu siguranță nu mai poate fi vorba de ceva aleatoriu – influența oamenilor.

După părerea mea este clar că omenirea nu poate opri această tendință. Nu pentru că nu există bunătate individuală și sigur fiecare dorește o planetă-casă sănătoasă. Pur și simplu pentru că suntem mulți, iar atunci ponderea deciziilor fiecăruia dintre oamenii obișnuiți e atât de mică încât în mintea noastră stabilim – inconștient, poate – că orice am face individual nu contează la nivel global.

(Sigur, nu toți indivizii gândesc așa, dar e suficient dacă o mare pare dintre ei o face. Din același motiv este atât de mică participarea la orice vot democratic.)

Speculez că este nevoie de o unificare a inteligenței pământene – o reuniune forțată a capacității cognitive majoritare de pe Pământ – pentru a putea fi rezolvată, cu adevărat, problema mediului. Și cred că acest lucru nu poate fi realizat cu indivizii umani care evoluează prea greu în modul clasic al selecției naturale, chiar cu ajutoarele antropice adăugate (educație, medicină).

Cred că e nevoie de “super-inteligență artificială” – AGI și apoi ASI (despre care am citit recent și menționat într-un post anterior și despre care se postulează că va fi singulară și unitară pe planetă) – pentru realizarea acestui deziderat, asumându-ne riscul major ca specia umană sau viața clasică de pe Pământ, cu totul, să dispară sau să se schimbe complet odată cu atingerea acestui nivel. În acest context presupun că problema mediului ar putea fi rezolvată sau ar putea dispărea cu totul în sensul că încălzirea sau răcirea planetei ar putea să nu mai reprezinte un risc pentru dispariția super-inteligenței respective.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s