Prioritate de democrație, nu de dreapta

Eu mă declar de dreapta: cred că un program liberal aduce valoare mai mare societății decât unul orientat social pur și simplu pentru că majoritatea indivizilor nu s-au desprins de multă vreme (sau nu s-au desprins deloc) de selecția naturală și încă sunt nervoși, egoiști și mult mai responsabili față de ei înșiși, respectiv de apropiații lor, decât de oraș sau țară (deci trebuie încurajați să se dezvolte prin propriile puteri, urmând ca abia apoi, din impozite mici să se colecteze suficient de mult încât să-i ajutăm și pe cei mai năpăstuiți).

Oricum ar fi, însă, mi se pare mai prioritară democrația în sine (că alt sistem mai bun nu pare să se fi inventat încă) decât războiul dreapta vs. stânga. Iar din punctul meu de vedere România e o democrație parlamentară, nu una prezidențială, deși alegem membrii ambelor instituții, pentru că mai multe păreri (ale parlamentarilor) reprezintă mai corect interesele majorității populare oricare ar fi subiectul discutat, în comparație cu o părere singulară (cea a președintelui).

Nu achiesez așadar deloc la ideea că președintele Iohannis trebuie să ne salveze de PSD, nedesemnând un premier de la ei, forțând o suspendare cu speranța că nu va fi demis (din lipsă de cvorum) și că s-ar putea ulterior ajunge la alegeri anticipate.

Let’s face it: PSD a obținut o victorie democratică la alegerile din această lună, indiferent ce promisiuni ar fi făcut și cum vor putea fi (sau nu) respectate (apropo, programul lor de guvernare pare foarte liberal de data aceasta, cel puțin la nivel teoretic și presupunând-ul viabil din punct de vedere financiar), iar alianța cu ALDE le dă dreptul legitim la guvernare.

Așa că dacă se ajunge la referendum, voi vota pentru demitere – președintele ar trebui să fi fost garantul democrației – iar dacă se ajunge la alegeri anticipate, voi vota nervos că nu s-a respectat de la început voința populară, chiar dacă a fost diferită de a mea!

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s