Selecția artificială?

Nu, nicidecum: orice este artificial rămâne și natural! Chiar și un dezastru major!

La ce mă gândesc? La tehnologia tot mai avansată și la inteligență artificială tot mai capabilă: omenirea dezvoltă tehnologie, asta e în sângele nostru și nimic nu va opri dezvoltarea, în toate direcțiile. Iar tehnologia nu e nici bună, nici rea; doar modul și scopul pentru care este creată sau folosită poate fi asociat unui astfel de atribut; și desigur, indiferent de intenții, rezultatul poate fi, în anumite condiții, distructiv!

Sunt două posibilități la care mă gândesc:

  • Oamenii reușesc mereu să mențină în frâu tehnologia pe care o dezvoltă, iar evoluția continuă în modul obișnuit; selecția naturală este însă completată de regulile de conviețuire socială ale speciei (aceasta deja se întâmplă de câteva secole, în multe părți ale lumii, dar este… “naturală”), până apare un dezastru major care duce din nou, temporar, la “legea junglei” sau până ce specia umană sau speciile în care va fi evoluat aceasta dispar cu totul datorită unui dezastru extern sau auto-indus, intenționat sau nu!
  • Oamenii creează tehnologie cu inteligență artificială avansată care prea controlul resurselor. Oamenii (împreună, eventual, cu alte specii) devin deținuți sau sclavi ai propriilor mașinării. Ne vom plânge (specia, ori speciile) de milă, dar pentru univers nu e nimic interesant: un alt regn – cel tehnologic – va continua să evolueze, în paralel sau nu cu viața “legacy”. Acele mașinării vor trebui să își fabrice și ele scopuri “în viață” și probabil vor evolua în continuare (de aici titlul – selecție artificială?) eventual realizând tehnologie “de nivel 2” – tehnologie creată de inteligența artificială – ș.a.m.d., până, poate, vor fi distruse sau se vor autodistruge la rândul lor.

Indiferent însă de cele de mai sus, în alte părți ale universului pot apărea (sau, mai degrabă, deja au apărut) alte focare ale vieții, fie în același stil ca pe Pământ, fie total diferit. (Viață înseamnă, în acest context, obținere de energie și reproducere.) Iar acolo se poate ajunge, de asemenea, la cele două situații de mai sus, iar selecția naturală va guverna atât timp cât organismele, biologice sau tehnologice, se pot modifica în timp într-un mod sau altul.

Privind în ansamblu, așa cum am scris în introducere, după părerea mea, nu e nimic ne-natural la mijloc. Sau, forțând un pic nota, dacă ceva e permis de legile fizice ale universului, la un moment dat se va întâmpla – natural! 🙂

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Miscellaneous. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s