Persoanele juridice nebeneficiare ale serviciului TV nu trebuie să plătească taxa TV

Dacă primiți o notificare de plată pe adresa SRL-ului Dvs. în legătură cu faptul că ar trebui să plătiți taxa TV (poate retroactiv), deși nu sunteți, de fapt, beneficiari ai serviciilor oferite de Societatea Română de Televiziune, nu dați curs notificării înainte de a citi actele normative menționate în notificare, respectiv legea 41/1994 republicată și HG 978/2003.

Studiind pe LegisPlus.ro aceste acte iată ce am descoperit eu:

LEGE nr. 41 din 17 iunie 1994 (**republicată**)(*actualizată*)
privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune

 ART. 40

  (3) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii.

HOTĂRÂRE nr. 978 din 22 august 2003
privind taxa pentru serviciul public de televiziune

ART. 3

  (1) Persoanele juridice cu sediul în România, care se încadrează în categoria microintreprinderilor potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2003, cu modificările ulterioare, au obligaţia sa plătească pentru sediul social o taxa lunară pentru serviciul public de televiziune.


Anulat.*)

  *) NOTA:

  Alin. (1) al art. 3 a fost anulat conform DECIZIEI ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE nr. 2.102 din 9 aprilie 2009, publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 691 din 14 octombrie 2009, prin care s-a soluţionat recursul declarat de Societatea Comercială KART CONSTRUCT – S.R.L. Cluj-Napoca împotriva Sentinţei civile nr. 712/2008 din 13 noiembrie 2008 a Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal.

  (2) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele şi celelalte subunitati ale lor fără personalitate juridică şi sucursalele sau reprezentantele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia sa plătească o taxa lunară pentru serviciul public de televiziune.


Anulat.**)

  **) NOTA:

  Prin SENTINŢA CIVILĂ nr. 185 din 27 aprilie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 318 din 9 mai 2011, CURTEA DE APEL CLUJ – SECŢIA COMERCIALĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL a dispus anularea prevederilor cuprinse în art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 977 din 22 august 2003 şi a art. 3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 978/2003. Ulterior prin DECIZIA nr. 607 din 3 februarie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 318 din 9 mai 2011, ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – SECŢIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL a respins recursurile declarate de Guvernul României şi Societatea Română de Radiodifuziune împotriva Sentinţei civile nr. 185 din 27 aprilie 2010 a Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială şi contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Organizații. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s