Autonomie automată

Iată o posibilă soluție pentru rezolvarea amiabilă a conflictelor teritoriale din lume.

Principii: Lumea (democratică) trebuie divizată într-un set dinamic de state, conform dorinței majorității populațiilor locale specificate prin vot. Statul este suveran pe teritoriul dintre granițele sale poligonale sferice (specificate pe baza unor seturi de puncte definite prin latitudine și longitudine și definițiile curbelor care le unesc), iar populația locală a acestuia este reprezentată de persoanele cu domiciliul stabil (specificat prin coordonate centrale) în interiorul teritoriului respectiv. Orice persoană se poate muta liber dintr-un stat în altul, prin modificarea domiciliului său stabil (unic). În toate statele, populația va avea drept de vot de la o anumită vârstă, votul fiecărei persoane având pondere egală. Fiecare stat va avea, în rest, personalitate proprie, legi adoptate intern și alegeri democratice locale pentru stabilirea conducătorilor și/sau tipului administrației.

Implementare:

 1. Stabilim că lumea (democratică) este inițial un singur stat (global) sau pornim de la statele actuale (dacă se poate obține un consens în privința granițelor).
 2. Se înregistrează centralizat, în ordinea depunerii și fără discriminări, cereri de modificare a granițelor lumii, de următoarele feluri:
  1. Împărțire a unui stat în două, prin diferențierea suprafețelor lor (de obicei, prin trasarea unui nou set de granițe), specificându-se dacă statul inițial își continuă personalitatea într-una dintre noile suprafețe, sau cele două suprafețe rezultate vor forma ambele state complet noi;
  2. Unire a două state într-unul singur, prin reuniunea suprafețelor lor (de obicei, prin eliminarea unui set existent de granițe), specificându-se dacă noul stat continuă personalitatea unuia dintre cele anterioare în noua suprafață, sau noua suprafață va forma un stat complet nou.
 3. Periodic, pentru propunerile obținute și respectând ordinea înregistrării lor, se organizează referendumuri de acceptare sau respingere a modificărilor indicate, la care poate participa populația locală cu drept de vot din statul sau statele obiect (cel care este propus pentru împărțire, sau cele care sunt propuse pentru unire). Soluția se decide de către majoritatea votanților prezenți din fiecare stat propus pentru unire, respectiv fiecare parte propusă pentru împărțire (50%+1 fiecare), cu eventuala necesitate suplimentară a îndeplinirii unui anumit cvorum pentru validarea acceptării propunerii.
  1. Dacă soluția se respinge sau dacă nu se îndeplinește cvorumul, propunerea se anulează și se elimină din listă.
  2. Dacă soluția se acceptă și cvorumul este îndeplinit, modificările granițelor statale se înregistrează, iar propunerile ulterioare se fac sau (dacă s-au făcut deja) se adaptează pentru noile condiții.
 4. Se repetă procesele 2-3.

Exemple ilustrate:

Presupunem că la un moment dat lumea (simplificată la un dreptunghi) include 3 state notate cu litere:

1

O primă propunere poate fi de împărțire a statului A, prin separarea noului stat D de statul-mamă A (D poate fi atât mai mic cât și mai mare decât noul A propus) – referendumul se organizează pentru populația statului existent A:

2A

Sau, statul A poate fi propus pentru dispariție totală odată cu împărțirea sa în noile state D și E – și în acest caz referendumul se organizează pentru populația statului existent A:

2B

Dacă propunerea nu este acceptată la referendum, se revine la starea inițială (cu statele existente A, B și C) și se pot face noi propuneri.

Dar dacă referendumul este validat și propunerea este acceptată, lumea va fi divizată acum astfel:

3

În continuare, se pot face alte propuneri, de exemplu, formarea unui stat enclavă F în interiorul lui C – referendumul se organizează pentru populația statului existent C, inclusiv dar nu limitat la posibila viitoare enclavă:

4

Apoi, din statul D se poate propune a fi desprinse două părți sub forma unui nou stat G format din două poligoane:

6

Pot apărea și propuneri unificatoare, de exemplu statul D poate propus pentru a fi alipit lui C – referendumul se organizează pentru populația statelor existente C și D:

8

Lumea ar arăta, dacă propunerea de unire s-ar accepta, așa:

9

Apoi s-ar putea uni statul C cu F, propunându-se însă ca ele să ființeze ca o entitate complet nouă, H – referendumul se organizează pentru populația statelor existente C și F:

11

Ce ziceți, n-ar fi totul complet democratic, putându-se evita războaiele, fie ele armate sau pur și simplu încercări de obținere a diferitelor nivele de autonomie pentru entitățile care doresc să se autoguverneze?

Probleme de rezolvat:

 1. Inițial, de convins administrațiile curente ale lumii astfel încât să adopte acest plan (uneori nu ar fi posibil decât prin noi Constituții) și în general, de convins oamenii să respecte ceea ce rezultă utilizând acest sistem, prin eliminarea unor sentimente naționaliste și prejudecăți.
 2. De stabilit vârsta de la care o persoană are drept global de vot (putând apoi fi modificată doar prin acordul tuturor statelor din lume de la un moment dat).
 3. De stabilit modul în care se determină domiciliile stabile inițiale ale fiecărei persoane și modul în care o persoană își poate schimba domiciliul stabil (devenind votant într-un stat). De asemenea, trebuie clarificată situația persoanelor fără domiciliu.
 4. De stabilit cum se calculează coordonata centrală a domiciliului unei persoane: o soluție este centrul de greutate al amprentei locuinței sale la sol.
 5. De stabilit modul în care se fac și se centralizează propunerile de modificare statală pentru a asigura un caracter nediscriminatoriu în ceea ce privește ordinea înregistrării lor (pct. 2), dar și pentru minimizarea costurilor operaționale. Desigur, ar putea să fie folosit un sistem informatic globalizat și disparat (peer-to-peer), în care toată lumea să poată avea încredere, dar și la care oricine să aibă acces gratuit.
 6. De stabilit perioada referendumurilor pentru a răspunde cât mai rapid propunerilor înregistrate (pct. 3), dar și pentru minimizarea costurilor organizatorice. Se poate decide ca referendumurile să fie organizate electronic (de asemenea cu ajutorul unui sistem informatic necentralizat pentru a evita suspiciunile de fraudare).
 7. De stabilit cum se realizează, în urma acceptării unei propuneri de modificare statală (pct. 3B), adaptarea propunerilor rămase în lista înregistrată (sau se elimină și se cere reînregistrarea lor de către cei care le-au propus inițial).
 8. De stabilit valoarea cvorumului pentru validarea referendumului. Dacă se stabilește valoarea zero, de stabilit ce se întâmplă dacă nicio persoană nu se prezintă la un referendum: o posibilă rezolvare este de a stabili că în acest caz referendumul a generat soluție pozitivă, de acceptare a propunerii înregistrate, prespunând că persoana care a propus modificarea ar fi votat-o afirmativ, chiar și dacă nu s-a prezentat la urne.
 9. De stabilit ce se întâmplă dacă un stat rămâne fără locuitori (fie în urma unei împărțiri, fie dacă toate persoanele s-au mutat în altă parte a lumii): o posibilă rezolvare este împărțirea sa automată în părți egale între vecinii săi, astfel încât fiecare să obțină cea mai apropiată parte.
 10. Probabil multe altele…
Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Organizații and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Autonomie automată

 1. Tudor Turcu says:

  Matematic e frumos..
  Practic, apar probleme de genul: cat de mic poate fi un stat? 🙂 Ce te faci cand cineva detine terenuri in teritoriul unui viitor stat? etc..
  Normal, unde granitele sunt doar ceva formal, lumea traieste fara probleme si cu anomalii cum sunt enclavele de cateva case teritoriu German din interiorul Elvetiei sau invers..
  Ex.: https://goo.gl/maps/sY4dn (Büsingen am Hochrhein)

 2. Sorin Dolha says:

  Păi a deține proprietăți în alte state e permis și acum (cu multe excepții), doar că plătești atunci impozit în mai multe țări. Dar de obicei poți vota unde ai domiciliul (oficial).
  Sigur însă apar multe probleme (am listat și eu câteva).
  Apropo de enclave și exclave (!), de văzut neapărat asta (e din lumea reală de acum!): https://www.youtube.com/watch?v=gtLxZiiuaXs

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s