Încălzirea globală: un efect mai important decât atele

Se tot discută despre încălzirea globală. Unii spun că este doar un mit. Cei mai mulți însă spun că mitul poate fi doar referitor la continuarea ei, întrucât până acum s-a măsurat că în ultimul secol temperatura medie a crescut cu cca. 0,5 grade. Tind să cred și eu că există, totuși, o încălzire și cred că este foarte posibil să continue – nu cred că planeta va auto-corecta situația singură – cel puțin nu pe termen scurt (pe termen lung s-a demonstrat deja că poate.)

Ceea ce mi se pare însă interesant este că nu se prea discută, în legătură cu efectele încălzirii globale, despre extincția în masă care ar putea fi (ușor) generată de creșterea numărului de microorganisme produc hidrogen sulfurat din oceane, când temperatura de la suprafața apei crește chiar și numai cu câteva grade. Se insistă mai mult pe creșterea nivelului oceanelor, țunami-uri și alte efecte mai puțin (!) devastatoare.

Momentan apa din oceane este oxigenată destul de bine pentru că este destul de rece, și bacteriile care trăiesc pe fundul oceanelor și product substanța toxică menționată mai sus nu sunt prea numeroase. Dar odată ce crește temperatura apei la suprafață, spun unii cercetători, moleculele de oxigen nu vor mai ajunge la fundul apelor în asemenea măsură pur și simplu pentru că apa caldă va sta sus, nemaiformându-se curenții verticali de acum. În acest context, în curând se va emana suficient hidrogen sulfurat încât viața de pe uscat să aibă (foarte) mult de suferit.

Cică au mai fost asemenea extincții, de exemplu la sfârșitul Permianului (acum cca. 250 milioane de ani), când activitatea vulcanică intensă a aruncat în atmosfera mari cantități de dioxid de carbon. Acum se pare că o fac oamenii și dat fiind că sunt (foarte) mulți și (foarte) competitivi, va fi tare greu să se oprească (unul pe altul). Presupun așadar că nici nu o vor face, iar specia noastră s-ar putea stinge mult mai repede decât își imaginează indivizii ei.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s