Monarhia

Am fost întrebat, câteodată, ce părere am despre monarhie. Am două lucruri de subliniat:

 • Despre regele Mihai: cred că România a avut noroc să aibă un conducător cu asemenea ținută morală, păstrată chiar și la adânci bătrâneți; nu cred nicidecum că ar fi putut fi trădător, chiar și atunci când soarta țării a fost decisă de alții – cred că pur și simplu a ales calea mai bună pentru țară, așa cum a considerat dânsul;
 • În general, însă (poate părând totuși paradoxal pentru zilele noastre), cred că este mai mică șansa de a avea un președinte nepotrivit, decât cea de a ajunge sub conducerea unui rege incompetent: alegerea majorității cetățenilor mi se pare mai eficientă decât genetica pură, ce poate juca zaruri chiar și în familiile regale!
Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Monarhia

 1. Dan Ghenea says:

  Statistica va contrazice violent: in istoria Romaniei am avut un singur rege (partial) nepotrivit (din 4) si 2 presedinti alesi (din 3) total nepotriviti pentru functie (iar cel de-al treilea a fost un amator destul de vanitos).
  Pentru viitor, probabilitatile dau in continuare castigatori la presedintie niste oameni fara onoare si fara patrie. De cealalta parte, daca ati decide sa spuneti adio acestei iluzii ca votul popular produce presedinti mai valorosi decat educarea intr-o familie regala, ii cunoasteti (de mai bine de 20 de ani!) pe cei care vor urma la tron pentru urmatorii 40 de ani. Si “zarurile” au cazut bine. Ce va ingrijoreaza? Oricum, parlamentul decide daca un mostenitor este apt sau nu; daca nu exista o lista mai lunga a succesiunii.
  Argumentul cu genetica e foarte, foarte slab. Hazardul joaca un rol mult mai mare in alegerea presedintilor. Vine un om din politica murdara, “convinge” cativa sustinatori cheie, e lansat intr-o campanie murdara (in care 90% din ce se spune sunt minciuni), noi il alegem pe cel care ni se pare (pe baza minciunilor debitate in campanie, si a emotiilor negative starnite la cote maxime de propagandisti) cel mai putin rau. Iar rezultatele le puteti vedea.
  Un mostenitor al tronului este in vazul lumii pentru decenii, atunci cand preia efectiv coroana nu se poate spune ca ai vreo surpriza.

  • Sorin Dolha says:

   Apreciez opinia Dvs. Totuși, trebuie să clarificăm: statistica istorică, la care faceți referire, analizează numai trecutul (pe care, așa cum spuneți, am avut noroc să-l avem destul de bun), dar din punct de vedere matematic (probabilistic), pentru viitor, părerea mea este în continuare aceeași. Argumentul geneticii mi se pare mai puternic decât acela al istoriei monarhiei noastre, iar considerația Dvs. referitoare la viitorul sumbru al președinției mi se pare a fi preconcepție sau cel mult, supărare de moment (nici mie nu-mi place situația conducerii românești din ultimii ani, așa încât vă pot înțelege pe depin!).

   La nivel strict teoretic însă, făcând abstracție și de familiile regale și de președinții de până acum, mi se pare în continuare că, pentru orice popor, e mai mare șansa de a găsi un conducător bun prin alegerea multor votanți, chiar și în condițiile în care există campanii electorale “murdare” (oamenii vor ști tot mai bine să discearnă și singuri), decât pe baza genelor moștenite de la numai două persoane. Părerea mea.

   În final, subliniez că nu e ceva ce să mă sperie: nu cred că monarhia va avea vreo șansă în secolul 21. Pentru că așa cum nu (mai) poți jigni un om că este de o anumită rasă ori etnie, sau alta (nu-i vina lui), nu cred că ar fi corect nici ca fiul unui rege să moștenească automat coroana doar pentru că s-a născut în acea familie. Ar fi ca o loterie măsluită și nu cred că lumea va mai acorda vreodată interes suficient pentru a reveni acolo. De ce, totuși, au existat și mai există monarhii în lume, unele de mare succes? Pur și simplu din nevoia oamenilor de a urma turma: nimeni nu gândește suficient, prea puțini vor schimbarea. (Efect secundar al selecției naturale care ne-a permis, însă, pe de altă parte, să ajungem la civilizație.)

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s