Lașitate

Dacă specia umană n-ar fi îmbrățișat frica, Pământul ar fi fost – probabil – populat acum numai de alte lighioane. Împreună cu empatia, acest sentiment a pus bazele grupării indivizilor, utilă în special pentru apărarea în fața dușmanilor. (Un efect secundar a fost – după părerea mea – apariția religiei, dar acesta este un alt subiect, de altădată.)

Pe de altă parte, curajul este o calitate foarte apreciată – probabil tocmai pentru că frica este atât de comună. Cred însă că aprecierea curajului sau lipsa aprecierii pe motive de lașitate este deseori injustă. Nu de puține ori m-am gândit și eu, cu admirație, la unii care n-au vrut să plece din România pentru a evita problemele comunismului, alegând demnitatea, câteodată chiar cu prețul închisorii. Definiția curajului și a lașității depind însă mult de sistemul de valori personal; nu-i condamn nicidecum nici pe cei care au plecat, precum a făcut-o, de exemplu, Nadia Comăneci, pe care o admir de asemenea.

Consider că pur și simplu uneori a fi curajos este la fel de periculos sau mai periculos decât a fi laș: acțiunea sau inacțiunea care pare lipsită de curaj poate avea, deseori, rezultate mai bune decât acțiunea sau inacțiunea vanitos-curajoasă. Un proverb românesc concluzionează: “Fuga-i rușinoasă, dar e sănătoasă.” Iar dacă vedeți o bătaie pe stradă, mai bine nu fiți “curajos” și nu interveniți, căci ați putea deveni imediat victimă, împreună cu una sau cu ambele părți implicate inițial; curajoșii adevărați sunt “lașii” care sună la 112 și-atât.

Am fost de multe ori în viață laș, în sensul comun, atât în situații lipsite de importanță, cât și în unele critice. Față jenată Sper totuși că am ales acea cale mai degrabă atunci când opusa ar fi dus la rezultate mai proaste, fie pentru mine, pentru cei din jur, ori pentru ambele părți în total. Uneori însă – depinzând de viteza evoluției evenimentelor – n-ai timp să chibzuiești: am mers în astfel de cazuri pe euristică sau statistică și intuiție sau instinct. Vă rog deci să mă iertați dacă vreodată am greșit și aceasta v-a afectat în vreun fel pe dumneavoastră. (În general însă, deși uneori greșești fără să plătești, alteori plătești fără să greșești, așa încât probabil suntem cu toții – în medie – “chit”. Zâmbet)

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Hobby-uri and tagged , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s