Grecia

Bine v-am regăsit. Iată câteva impresii adunate în urma vizitării insulei Zakynthos (componentă a Greciei, situată în Marea Ionică):

 • Grecii nu se stresează. La aterizare, în vama aeroportului nu era inițial niciun funcționar. Cum nu sunt nici bariere, gloata de oameni era să treacă neverificată către zona pentru preluarea bagajelor. Se pare, totuși, că rămăsese puțină vigilență, întrucât un vameș (posibil cu un sandviș în mână) a observat și a evaluat rapid situația, făcând semne și întorcând poporul către standuri. Văzând însă că sunt multe persoane la coadă și ar putea altfel dura mult, după primele 2-3 familii au trecut la verificarea pașapoartelor “din zbor”, astfel că în câteva minute am trecut, practic, toți. (Putea să rămână liniștit să mănânce.)
 • Numerele stelelor hotelurilor par să fie corecte. Agențiile românești scad, din câte am observat, cu câte 0,5 stele gradele hotelurilor grecești, dar – se pare – în mod nejustificat, cel puțin pe insula Zakynthos. Am discutat și cu alți turiști, cazați la alte hoteluri de pe insulă, iar condițiile au fost declarate corespunzătoare.
 • Grecii știu engleză. Peste tot, puteți vorbi engleză fără a întreba “Do you speak…?” Au accentul binecunoscut, dar vorbesc clar și răspicat. Ghidurile turistice indică faptul că a cunoaște și folosi câteva cuvinte grecești (de exemplu, pentru a mulțumi) i-ar putea impresiona, dar mie nu mi s-a părut așa: îți vor răspunde în grecește, dar fără să li se pară deosebit. Mai bine nu învățam nimic.
 • Vremea de vară: continuă. În fiecare zi a fost la fel: soare, cald, la umbră plăcut.
 • La Eleon Grand Resort, unde ne-am cazat noi, a fost extraordinar:
 
  • Întreg personalul – mereu zâmbitor. Ne-am simțit tot timpul ca acasă sau mai bine.
  • Camera – foarte curată. Deși lipsea, poate, un tablou, restul condițiilor au fost foarte bune. Soția nu a găsit nicio urmă de mucegai, nicăieri, deși de obicei găsea ușor, inclusiv la multe stele. Lenjeria de pat se schimbă zilnic (asta este foarte bine pentru cine transpiră noaptea deși e aerul condiționat pornit), iar gresia strălucește. Merită a se lăsa câte un bacșiș, din când în când (deși nu pare să se facă diferența). A: la un moment dat nu a funcționat WiFi-ul (gratuit, disponibil atât la recepție, cât și afară pe șezlong, sau chiar – cu semnal mai slab – în camere), dar am găsit în spatele televizorului un cablu LAN prin care m-am putut conecta. (A necesitat – ciudat – utilizarea meniului televizorului pentru “achizționarea” gratuită a unor credențiale de conexiune valide 24 de ore – de ce doar atât? habar n-am! Dar s-a rezolvat.)
  • Dependințele – deosebite. De la piscinele pentru copii, la cea cu Jacuzzi (pe care nu am mai apucat s-o testăm), la toboganele cu apă, dar mai ales la zona de șezlonguri din livada de măslini, în imediata apropiere a plajei, toate sunt superbe și cu adevărat relaxante. Chiar și dacă mai ai de răspuns unor clienți din când în când: dacă o faci pe Surface de pe un șezlong la umbra unui măslin plin de fructe verzi, ascultând valurile, se confundă cu plăcerea. Iar dacă n-ai ce citi, există cărți și reviste împrumutabile gratuit dintr-un salon de bibliotecă. (Am găsit și românești, posibil însă să fi fost lăsate de turiști care n-au mai avut loc în bagaj și/sau nu mai aveau nevoie de ele.) Și chiar în vârf de sezon (hotel plin), nu e aglomerație nicăieri!
  • Plaja și marea – frumoase și curate. Niciun pic de mizerie (nici alge), dar majoritar pietroasă. Sunt necesari pantofi speciali (găsiți în Decathlon.) Există, totuși, o zonă mai nisipoasă potrivită pentru toți copiii (și din nou – nu-i aglomerație – cum, poate, te-ai aștepta). Hooray!
  • Mâncarea – extraordinară. Auzisem că va bălti în ulei de măsline și va fi foarte grasă. Nici vorbă! A fost mereu excelentă. Serveau multe salate, feluri specifice grecești, friptură caldă (inclusiv de miel și iepure, pe lângă pui, porc și vită), dar și paste foarte bune. Să nu mai vorbim de desert – am savurat de două ori gogoși coapte pe loc și servite fierbinți, dar și prăjituri, înghețată, compoturi și fructe de sezon (mere de mai multe feluri, pepene galben și roșu, uneori și altele).
  • Entertainment – destul de puțin. Dar nu e neapărat rău. Într-o singură seară am văzut cântări grecești live. În rest, fără show-uri, exceptându-le pe cele cu animație pentru copii. Însă pentru mine a fost perfect așa, pentru că vroiam cât mai multă relaxare.
  • Concluzie: primești mai mult decât te aștepți. Mă gândeam că dacă agenția sugera 4,5 stele în loc de 5 pentru hotel, ar trebui să mă aștept la cel mult 4. În schimb a fost o vacanță de 5+!
 • Excursiile – obositoare. Puteți să le săriți, dacă vreți doar să vă relaxați. Noi am mers până la renumitul golf al epavei (Navagio), într-o excursie cu vaporașul, și deși am fost încântați de priveliștea pereților de stâncă deosebit de înalți din jurul plajei, a fost destul de greu cu copilul mic. Și ne-au fost propuse și excursii mai lungi (vezi turul insulei sau al celei învecinate). Înotătorilor le recomand însă Blue Caves!
 • Stațiunea Tsilivi: mică și deloc specială. Într-o zi am luat taxiul până la stațiune (pentru cumpărături de suveniruri și altele), dar n-a fost impresionant. Strada cu bodegi și taverne era mai scurtă, după mine, decât cea din Geoagiu Băi, iar prețurile erau comparabile cu cele de la magazinul de suveniruri al hotelului. Nimic special. Supermarketul de acolo însă are prețuri mult mai bune la uleiul de măsline.
 • În fine, există și balcanism. La restaurantul Majestic din Tsilivi, în meniu apare secțiunea Freshes, listând Orange juice cu 2,80€, dar puțin mai jos și Freshly squeezed oranges cu 3,80€. Vă las să ghiciți ce sortiment primiți dacă veți cere “orange fresh juice”.
Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Călătorie and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Grecia

 1. Ioana Dolha says:

  Un singur comentariu am: pe unii greci ii impresiona un “Kali spera” :), seara cand ne intampinau la cina cu cate o sampanie 🙂

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s