Visul european

În ultimii 2 ani am renunțat treptat la utopia politică europeană – cea românească este de multă vreme doar amintirea unui vis – și am un vag sentiment că aș putea extinde viziunea la întregul Vest, inclusiv zona nord-atlantică: bazele societăților așa-zis democratice păreau rupte din rai, drepturile umane fundamentale fiind întotdeauna mai presus de orice atltceva.

Cel puțin de câteva ori instituții europene importante (e adevărat, prin conducerile lor actuale) au dat însă dovadă că:

  • pot fi părtinitoare din punct de vedere politic, în ciuda statuturilor lor scriptice (vezi implicarea în cazul acțiunilor la limita legii ale unor partide aflate la putere în România vs. neimplicarea în cazul altora de aceeași natură, în funcție de culoarea politică a puterii);
  • pot discrimina popoare întregi pe baza unor preconcepții, fie ele chiar și corecte din punct de vedere statistic (vezi modul în care sunt tratate cu veto politic România și Bulgaria în contextul aderării la spațiul Schengen, fără motivație tehnică – după părerea mea pur și simplu ca metodă de apărare în contextul în care prea mulți români și bulgari ar putea fi, în opinia unora, hoți);
  • pot discrimina popoare întregi din motive pur economice (vezi modul în care se tratează problema Ciprului în contextul zonei Euro și mojicia propunerilor europene pentru rezolvarea crizei.)

Nu vreau să discriminez eu însumi, dar mă întreb dacă nu cumva problema este de fapt geo-genetică: normele europene par de rigoare “nordică”, iar conducerea actuală pare mai degrabă “sudic-latinizată”. (Merkel poate fi excepția de întărit regula.)

Așa încât cred că visul Europei unite se cam sfârșește aici. Din motive administrative (personal) aș vrea ca Euro să rămână monedă de schimb în continuare, dar având numai cunoștințe economice de bază, nu știu ce și cum ar fi mai bine.

Pe de altă parte, nu cred că un vis spulberat înseamnă întotdeauna motiv de supărare. Problemele curente generează de lucru pentru materia cenușie și nu ne vom plictisi în viitor nici noi, nici generațiile următoare. Urez tuturor inspirație!Bec

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Organizații and tagged , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s