Medici și judecători

Gândiți-vă cât de greu e să fii medic, în special chirurg: lucrezi direct cu viața oamenilor. Sau judecător: sunt atâtea cazuri în care nici măcar nu există o decizie 100% “corectă” (vezi, după părerea mea, cazul Huidu); ambele părți pot avea dreptate (cu altă aromă) și orice ai decide, ca judecător, ai rămâne cu conștiința încărcată.

Știu că ambele categorii menționate generează corupție. Unui medic cu salariu obișnuit ar fi foarte greu să nu-i oferi nimic, în contextul societății de azi, fie că cere, fie că nu, mai ales dacă e în joc viața ta sau a unui apropriat. Fapta devine ilegală dar, după părerea mea, nu și ne-etică, ceea ce este rar (motivul fiind generat de instinctul de supraviețurie sau de empatie, ambele umane, intrinseci). Judecătorului ar fi bine de asemenea să nu-i oferi nimic, numai că uneori cealaltă parte nu este la fel de reținută: ce poți face atunci? Sigur, poți raporta problema, însă e posibil ca decizia să-ți fie nefavorabilă cu toate acestea (judeăctorii s-ar putea judeca între ei mai blând, lucru de asemenea ilegal, dar oarecum omenesc) și te poate costa: material sau psihic.

În opinia mea, singura soluție corectă pentru rezolvarea acestor paradoxuri sociale importante ar fi ca statul (noi) să ofere (să oferim) acestor oameni extraordinari venituri extraordinare: bugetul suportă, cu siguranță. Ei ar trebuii să aibă, din punct de vedere material, tot ce poate avea cineva în aceeași țară. Mai mult chiar decât președintele! (Știu, se spune că niciodată n-ai cât îți dorești, dar nu cred că e așa, cel puțin în cazul categoriilor menționate, beneficiare ale unei educații la cel mai înalt nivel; educația schimbă întotdeauna percepția.)

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Organizații and tagged , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s