Dilema nouă

“Eu cu cine votez?”: nu este neapărat întrebarea cetățeanului turmentat, ci o problemă de maximizare de valoare.

Presupunând că, la alegeri avem de votat o singură opțiune dintr-o listă O1, O2, …, On, ordonată în funcție de încrederea personală acordată (O1 fiind opțiunea de pe primul loc), având – conform sondajelor de opinie – șanse de câștig stabilite de valori procentuale p1, p2, …, pn, cum ar fi cel mai bine să votăm?

Dacă procentul p1, al opțiunii personale principale, este printre cele mai mari procente din listă am putea vota direct O1. Dar dacă această alegere este slab cotată în sondaje și avem o opțiune secundară mai bine plasată, ar fi, oare – din punct de vedere pragmatic și utilizând un algoritm personal de ponderare – mai indicat să mergem cu aceea din urmă?

(Dintr-un punct de vedere teoretic limitat ar trebui să votăm în continuare O1, pentru a asigura un procent de vot cât mai ridicat alegerii noastre principale, fie în speranța că s-ar putea astfel trece pragul electoral, în cazul în care acesta există, ori măcar pentru a permite îmbunătățirea subiectivă a procentului la următoarele alegeri, dar cred că o privire de ansamblu ar lărgi imediat cadrul întrebării.)

Exemplificând: dacă la următoarele alegeri din România aș dori să votez cu un partid care este slab cotat în sondaje, însă cea de a doua opțiune a mea ar fi mult mai bine cotată, ce ar fi mai bine să fac (luând, eventual, în considerare faptul că dacă am face abstracție de context și ne-am limita la puncte de vedere doctrinare, poate ar putea fi – de fapt – opțiune principală)? Cum ar trebui alese ponderile în algoritmul de selecție a opțiunii de vot în intenția de a maximiza “valoarea” alegerii făcute?

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Hobby-uri and tagged , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s