Agnosticismul: țel

Cineva m-a îndrumat recent să urmăresc acest scurt eseu, concluzia fiind următoarea: în condițiile în care nu apar noi dovezi care să susțină fie existența lui Dumnezeu, fie lipsa necesității existenței unui creator universal, mai bine folosim timpul nostru în alt fel decât pentru a-i combate pe cei care susțin una dintre direcții, respectiv în special pe cei majoritari, teiști.

Dacă principiul dezinteresului menționat este rezonabil, nu sunt însă de acord cu următoarea comparație din finalul videoclipului: cei care nu schiază nu încearcă să îi facă pe schiori să nu mai schieze, așa cum fac ateii (activi) în societatea preponderent teistă.

După părerea mea, diferența esențială între schiori și teiști este reprezentată, pe lângă lipsa proporționalității numerelor acestora, de nivelul atingerii aduse societății de regulile impuse tuturor de către grupurile respective! Dacă schiorii impun reguli o fac pentru ei înșiși, ori cel mult pentru pârtiile de schi (unde, oricum, rareori calcă picior de non-schior). Teiștii, însă, conduc – la propriu – state (chiar și azi!), consumă resurse publice pentru cauza proprie (procentual vorbind, mult mai mult decât schiorii pentru a construi pârtii din banii comunității), iar uneori susțin războiul ori chiar terorismul, mai mult sau mai puțin direct.

Mie mi se pare firesc să vrei să fii activ într-o societate precum cea contemporană. Nu e neapărat nevoie de ateism, dar prin definiție, agnosticul se transformă în altceva dacă devine activ. Cum majoritatea lumii este în societatea noastră teistă și agnosticul militează pentru echilibru, eticheta plasată automat este aceea de ateu. (Dacă ar fi invers, și cei mai mulți oameni de pe Pământ ar fi atei, impunând reguli laice împotriva voinței credincioșilor, respectiv consumând banii acestora pentru propovăduirea și proslăvirea ideilor lor, agnosticii deveniți activi ar deveni implicit teiști, încercând să încline balanța în cealaltă direcție.)

Cred, așadar, că agnosticismul poate fi numai ideal sau dezinteres. Personal, aleg prima variantă, cu asumarea consecinței sociale actuală: ateismul.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Hobby-uri and tagged , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s