Democrație vs. lovitură de stat

La referendum democrația nu poate fi promovată decât prin vot. Chiar și în caz că s-ar fi ajuns la chestionarea populației în mod parțial neconstituțional, poporul nu poate da sau legitima prin vot (instrument fundamental democratic) lovituri de stat – aceasta e logică elementară! Nu acceptați intoxicări – gândiți cu mintea proprie!

Aveți 3 opțiuni democratice și etice, suficiente pentru acoperi orice opinie:

  • Votați Da dacă Dvs. considerați că Băsescu a încălcat Constituția în timpul mandatului și sunteți de acord cu demiterea lui;
  • Votați Nu dacă Dvs. considerați că Băsescu nu a încălcat Constituția în timpul mandatului și nu sunteți de acord cu demiterea lui;
  • Anulați-vă votul (introducând, de exemplu, buletinul de vot neștampilat – sau, ca să evitați posibile fraude, dublu ștampilat – în urnă): dacă Dvs. considerați incorect modul în care au fost luate măsurile premergătoare, ori inoportun sau inutil referendumul și acceptați păstrarea stării de fapt de dinaintea suspendării președintelui.

Opțiunea absenței la vot ar fi, după părerea mea, imorală în cazul în care vă interesează soarta României, pur și simplu pentru că nu s-ar putea deosebi absența Dvs. interesată la vot de absențele cetățenilor pe care nu-i interesează viitorul țării lor. În asemenea condiții ați fi, în mod necesar, în aceeași “oală” cu ei!

(Exemplu personal: deși unii lideri politici din opoziția de atunci propuneau în 2009 neparticiparea la referendumul referitor la numărul de camere și membri ai Parlamentului celor care nu doreau modificări, eu am fost la vot și am votat Nu; așa mi s-a părut corect. Și chiar dacă referendumul de-atunci a fost în final validat diferit față de opinia mea, cum era de așteptat, cu Da, m-am bucurat că poporul are voce și că-și păstrează suveranitatea la purtător. Sper s-o facă și în 2012!)

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s