Telecomanda UPC și deformarea imaginilor TV

Apreciez că (spre deosebire de Romtelecom Dolce, de exemplu) UPC oferă câte o telecomandă auto-configurabilă pentru media box-urile digitale, permițând transmiterea nemijlocită a codurilor comenzilor Shut Down și Change Source către televizoarele Samsung (presupun că și către multe alte tipuri de aparate TV), astfel încât să fie utilizată o singură telecomandă (în cea mai mare parte a timpului) pentru accesarea serviciului. Excelent!

Totuși, am observat că, deși se poate configura formatul output al ecranului TV în setările media box-ului, indiferent de opțiune, programele sunt redate în același fel, astfel încât trebuie schimbat manual, de pe comanda televizorului, formatul de redare (16:9/Spațial, 4:3/Zoom, etc.) atunci când se dorește eliminarea efectului de deformare a imaginilor (acceptându-se, desigur, adăugarea de margini negre sau tăierea imaginilor) pentru sursa curentă (HDMI, de exemplu).

Știu că cei mai mulți privitori nu au probleme majore în a urmări emisiuni 4:3 în format stretched 16:9/Spațial (să fie ecranul plin), dar pentru mine e mai importantă păstrarea aspectului (să nu fie deformate imaginile). Pentru aceasta cred că ar fi trebuit ca UPC să includă pe telecomandă încă un mic buton care să transmită comanda Change Zoom Type către TV. Sau, și mai bine (eventual suplimentar și/sau configurabilă rapid cu acel buton) să funcționeze corect setarea tipului de output al media box-ului: atunci când e setat pe 16:9, de exemplu (în loc de implicitul Ecran Complet), ar trebui ca în funcție de formatul programului recepționat și afișat la un  moment dat să genereze, sau nu, margini negre pentru a păstra raportul aspectului (nedeformând imaginile, cum face în prezent).

Cu alte cuvinte, atunci când privim TVR HD în format output 16:9 să fie afișat ca 16:9, iar dacă urmărim TVR 1 în același format output să fie afișat ca 4:3 (cum e emis), încadrat lateral de margini negre (sau configurabil cu un buton Zoom Type de pe telecomanda UPC).

Actualizare: Am descoperit următoarele, concluzia fiind aceeași – pare imposibilă realizarea dezideratelor formulate anterior:

  • Apăsând tasta TV și apoi tasta Help de pe telecomanda UPC se poate transmite codul comenzii Zoom Type către TV, aplicându-se pe sursa curentă (de exemplu, HDMI);
  • Totuși, atunci când se apasă inițial tasta TV semnalul este temporar dezactivat pe sursa respectivă; nu ar fi o problemă dar:
  • Dacă nu este semnal pe sursa curentă, atunci când se schimbă Zoom Type-ul TV-ului, nu se salvează ultima setare (cel puțin la Samsung), respectiv atunci când se apasă din nou tasta UPC se setează automat Zoom Type-ul la valoarea precedentă (adică e ca și cum n-ai fi apăsat TV/Zoom Type).
Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Divertisment and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Telecomanda UPC și deformarea imaginilor TV

  1. Tudor says:

    Cu telecomanda universala decenta se rezolva problema – copiezi frecventele de pe cele doua telecomenzi, le mapezi la butoane frumos si gata (2-in-1) 🙂 Sigur, e putina munca..

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s