Donația corectă

Mă frământam adesea (deși deocamdată fără o necesitate imediată), cum și cui este corect să donezi atunci când consideri că vrei să oferi ceva înapoi societății? Unii susțin că e bine “să-ți iubești aproapele”, și recomandă în consecință să ajuți pe cineva aflat în dificultate în apropiere (geografică). Eu consider că este incorect să privești lucrurile la nivel local: e posibil ca nevoia să fie mult mai mare în altă parte, iar nevoia locală să fie iluzorică (de exemplu, poate un “amărât” din România este mai bogat decât un bogat din unele zone din Africa, iar un amărât din Africa tocmai a murit de foame până ați citit acest paragraf). Îmi dau seama însă că nici nu e posibil să compari toate nevoile din toate părțile lumii, iar a avea încredere într-o organizație mondială non-profit care să gestioneze donațiile efective ar fi singura soluție. Problema este că, personal, nu am încredere suficientă în nicio organizație actuală de acest fel.

Mai mult, apare o discuție suplimentară – am tranșat unele aspecte împreună cu fratele meu, Ovidiu: este mai bine să ajuți pe cineva aflat în nevoie cu bani sau cu efort? Părerea mea (comună cu cea a lui Ovidiu) este că efortul este soluția corectă doar dacă îți face plăcere să-l realizezi, altfel mai bine utilizează banii, angajând eventual pe altcineva, mai calificat și mai dornic să execute munca respectivă și vei ajuta astfel două persoane în loc de una (în pofida costului defalcat).

Pentru a rezolva însă problema inițială, cea esențială, soluția pare-se că a venit tot în urma unei discuții recente cu Ovidiu: atunci când aduni mai mulți bani pe care i-ai dona, folosește-i mai bine pentru a deschide o societate comercială specială, eventual împreună cu alți asociați donatori (pentru optimizare, dacă sunt foarte mulți disponibili, din aceeași zonă geografică), având grijă ca în contractul de societate să fie stipulat faptul că societatea comercială va reinvesti întotdeauna întreg profitul obținut, astfel încât niciodată nu va oferi dividende asociaților/acționarilor. Compania astfel creată va putea oferi soluții în diverse domenii importante pentru societate, precum educație, sănătate, transporturi, sau chiar turism, deși nu va putea lucra în parterneriate sau pentru clienți capitaliști obișnuiți (care realizează profit cu scopul de a împărți dividende). Totuși, persoanele care au donat capitalul social vor păstra întotdeauna – pot cel mult descentraliza – controlul lor decizional (nefiind ulterior necesară încrederea într-o organizație externă, ci cel mult în propriii angajați).

În acest fel ajuți (eventual împreună cu alții) societatea în întregul ei și în mai multe forme: angajezi oameni (îi ajuți să aibă și să întrețină familii, etc.), motivezi angajații foarte bine și vei obține performanțe deosebite (știind că nu patronii preiau foloasele muncii lor, ci societatea în general, oamenii vor munci mai cu drag, mai ales dacă permiți și o rată mare de descentralizare a sistemului decizional – n-are rost să iei numai tu decizii, deși ai dreptul, ca patron – nefiind vorba de câștiguri materiale, poți accepta mai ușor că și alții, subalternii tăi, pot avea idei bune, poate chiar mai bune decât ale tale) și în final oferi beneficiarilor, precum persoane fizice/end useri, state, societăți non-profit, sau alte societăți de acest tip, produse utile excelente, poate chiar la prețuri mult mai mici decât ale concurenței.

În final, e posibil ca mai multe companii neplătitoare de dividente să se asocieze într-o organizație globală în care să putem avea, în sfârșit, toți donatorii încerere datorită faptului că vom deține acțiuni și control ponderat în cadrul ei. Generăm astfel un fel de mini-comunism (numai pentru cei interesați, deci nu obligatoriu) în cadrul capitalismului, dar – părerea mea – unul mai sănătos de data aceasta. (Cel puțin deocamdată nu văd unde poate apărea corupția în cadrul sistemului – dar e drept, să n-o subestimăm: mintea omului e ageră, e posibil să găsească soluții și pentru porcării, acolo unde nici nu ne gândim acum!…)

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Organizații and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Donația corectă

 1. Tudor Vlad says:

  De acord cu efortul in locul banilor, vorba aia: “Give a Man a Fish, Feed Him For a Day. Teach a Man to Fish, Feed Him For a Lifetime”

  Legat de independenta geografica si sprijin antreprenorialpt antreprenoriat, vezi http://www.kiva.org/
  Istoria recenta e la http://vimeo.com/28413747

  • Sorin Dolha says:

   Altceva am intenționat să spun referindu-mă la bani vs. efort: în contextul exemplificat, dacă-ți place să înveți pe cineva să pescuiască, învață-l; dar dacă nu-ți place să fii profesor și ai în schimb niște bani, angajează pe cineva în locul tău. Important e ca omul să ajungă să pescuiască singur. Iar în acest ultim caz, între timp tu poți face altceva ce-ți place, ca să câștigi alți bani. Ș.a.m.d.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s