Google+

Va avea Google+ succes? Nu știu. Dar, dacă nu-și schimbă politica de interconectare cu alte rețele sociale, personal cred cu tărie că nu: nu cred că utilizatorilor le e de ajuns renumele Google pentru a trece pe noua rețea, abandonându-și (sau importându-și, cu destule greutăți) conturile pre-existente de Facebook, Twitter ș.a.m.d., iar dacă cel puțin unii dintre prietenii lor nu o fac, nici ei nu vor fi satisfăcuți pe deplin chiar dacă vor intenționa trecerea și s-ar putea să se întoarcă (nimănui nu-i place să trebuiască să posteze duplicat, altfel decât automat). Asta nu înseamnă că oamenii nu-și vor face deloc conturi G+, dar nu vor fi activi, dacă nu pot comunica eficient și cu prietenii lor din alte rețele (pe baza unor aplicații de sharing status/pictures/etc.)

Pe de altă parte, după părerea mea, Microsoft a înțeles foarte bine aceste aspecte încă de mai multă vreme, astfel încât platforma lor, Windows Live, nici nu mai e un social network în sine, ci doar un aggregator de servicii (inclusiv Messenger-ul lor totuși, pt. status sharing, inclusiv two-way!) Poți citi acolo posturi de la prietenii din mai multe rețele și linkuri spre albume foto stocate la diverși terți. Mai este de lucru, desigur, pt. interconectarea serviciilor de comments, photos, ș.a.m.d., dar consider că acesta e drumul cel bun.

Cu alte cuvinte, eu cred că în lumea Web 2.0+ utilizatorii ar trebui să poată alege singuri interfața pe care doresc s-o folosească pentru a citi și posta articole de la și către prieteni (Facebook, Twitter, Google+, etc.), inclusiv să folosească uneori funcții specifice ale aplicației alese (indisponibile altundeva), fără a fi limitați în comunicarea de bază cu prietenii de pe alte rețele; de exemplu, dacă și eu și X avem conturi Facebook și Google+ și suntem conectați pe ambele, dar eu aleg Facebook și el alege Google+ ca aplicații preferate pentru social networking, ar trebui ca postările mele de pe peretele Facebook să fie văzute de el în pagina Google+ Home dar și invers (atâta vreme cât nu e vorba de ceva specific).

Sunt sigur că Facebook, Google+ și alții au deja funcții asemănătoare, dacă nu aproape identice (și vor avea și mai multe în viitor, datorită concurenței) așa încât cred că ar fi indicat ca ei toți să se înțeleagă pentru a standardiza chestiunile comune, așa încât să fie deschiși unii altora. Cred că toți am avea de câștigat: și noi, utilizatorii, dar și ei. Numai că la fel se discuta și pe vremea când messengerele erau în mare vogă, și tot nu s-a ajuns la mare consens (exceptând faptul că, până la urmă, MSN Messenger și Yahoo! Messenger s-au aliat și au permis interconectarea). Oh well, așa-i viața!

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Computere și Internet and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Google+

  1. egri alex says:

    lasa ca acum s-a apucat Facebook sa se uite la ce e bun la G+ si incep sa implementeze si in platforma lor unele functii asemanatoare (faza cu circles si alte cateva)

    • Sorin Dolha says:

      F. bine ca FB invata de la concurenta, cam asa merge treaba peste tot. Oricum, Google+ Circles = Facebook Lists (doar ca nu e un feature asa vizibil, deci tot ce au e sa-l promoveze mai bine in UI; eu folosesc Lists de f. multa vreme pt. a publica selectiv).

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s