Asimetrie

Omenirea caută teoria universală ultimă și/sau formulează dogme religioase, bazându-se, după părerea mea, în primul rând pe presupunerea existenței simetriilor universale: fizica există pentru că presupunem că legile naturii sunt aceleași în toate punctele spațio-timpului; religiile, mai toate, se bazează pe dualitatea și contrastul simetric bine-rău sau pe un anume Dumnezeu care se întinde peste tot, fiind atotputernic și “nemaipolonic”. Și este oarecum normal ca în mințile noastre să se fi înfiripat ideea presupunerii oarbe a simetriei încă din fragedă copilărie datorită faptului că lucrurile par simetrice în lume la nivelul nostru senzorial. Dar ce sau cine ne îndreptățește să presupunem că această părere e corectă la toate nivelurile?

Ce-ar fi dacă am presupune că nu simetricul e regula, ci doar o excepție, iar asimetria este caracteristica esențială a universului? Probabil că fizica, așa cum o știm ar putea fi păstrată pentru a rezolva probleme practice reale pe care le avem (cel puțin atât timp și acolo unde vom vedea că încă funcționează), dar nu ne vom mai strădui așa de mult să găsim o teorie universală simplă și simetrică pentru a explica totul precum o facem acum (mă refer aici, desigur, la cercetători – oamenii obișnuiți probabil au alte probleme, oricum). Și toate religiile ar dispărea (aici mă refer, desigur, la oamenii obișnuiți care ar fi cel mai afectați – cercetătorii sunt, de obicei, atei sau agnostici).

Pragmatic vorbind, am fi cu toții mai eficienți dacă am putea face asta. Dar am fi oare mai fericiți? Nu știu. Poate că nu, întrucât avem în creier impregnată dorința de a obține un rezultat teoretic simetric, poate chiar și numai pentru a ne gâdila orgoliul descoperirii și a ne simți “evoluați”.

Și totuși, să acceptăm măcar atât: poate că simetria nu este “miezul din dodoașcă”.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Hobby-uri and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s