Procese civile: judecătorie/tribunal, apel/recurs?

Pentru că am observat în jurul meu că multă lume confundă des judecătoria cu tribunalul sau apelul cu recursul (și poate că bine face, într-un fel, întrucât înseamnă că probabil nu a avut probleme cu justiția și nu are nici hobby-uri trăsnite ca mine, precum principiile juridice sau sistemul legislativ – dar, pe de altă parte, cred că uneori e la fel de bine să știi măcar de unde trebuie să pornești într-un nedorit viitor caz eventual), iată câteva informații pe care eu le consider de bază despre procesele civile (lista este prescurtată și incompletă; pentru detalii și excepții citiți următoarele articolele de pe e-Juridic.ro: Competența instanțelor judecătorești, Codul de procedură civilă – apel/recurs):

 • Cauza se judecă în primă instanță (pe fond), la instanța competentă teritorial (de obicei aflată în zona domiciliului/sediului părții pârâte), care adoptă o hotărâre cu sau fără drept de apel:
  • La judecătorie, în cazurile obișnuite;
  • La tribunal, dacă obiectul în cauză are valoare mare (ori este neevaluabil în bani) sau se referă la lucruri grave (conflicte de muncă, creație intelectuală, contencios administrativ, expropriere, adopție, erori juridice, executări silite);
 • Dacă în urma hotărârii primei instanțe date cu drept de apel una dintre părțile implicate se consideră nedreptățită, ea poate face apel (depus la instanța care a emis hotărârea, într-un anumit termen, suspendând executarea hotărârii primei instanțe), iar acesta se judecă la instanța de apel competentă care adoptă o hotărâre executorie (în urma studiului artefactelor și modului în care s-a adoptat hotărârea anterioară):
  • La tribunal, dacă prima instanță a fost judecătoria;
  • La curtea de apel, dacă prima instanță a fost tribunalul;
 • Dacă în urma hotărârii primei instanțe date fără drept de apel sau în urma hotărârii instanței de apel una dintre părțile implicate se consider nedreptățită, ea poate face recurs (depus la instanța care a emis hotărârea, într-un anumit termen, nesuspendând însă executarea hotărârii instanței anterioare), iar acesta se judecă la instanța competentă care adoptă o hotărâre irevocabilă (în urma reluării, practic, a întregii proceduri de judecată inițiale, cu un complet de judecată mai larg):
  • La curtea de apel, dacă instanța anterioară a fost tribunalul;
  • La Înalta Curte de Casație și Justiție, dacă instanța anterioară a fost curtea de apel.
Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Hobby-uri and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Procese civile: judecătorie/tribunal, apel/recurs?

 1. N says:

  Multumesc de explicatie, e suficienta pentru un incepator si de mare folos.

 2. tudor says:

  daca fondul a fost la judecatorie iar apelul la tribunal recursul la Apel se judeca la Curtea de Apel. Cred ca am inteles bine. La recurs se citeaza din nou reclamanti si parati sau se judeca doar in completul de judecatori? Care este procedeul pentru recirsul la Apel?

 3. tudor says:

  scuze: reclamantii si paratii, recursul la Apel

  • Sorin Dolha says:

   Codul de procedură penală vă poate răspunde – depinde dacă hotărârea anterioară se casează sau se modifică:

   Art. 304
   Modificarea sau casarea unor hotarari se poate cere in urmatoarele situatii, numai pentru motive de nelegalitate:
   1. cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;
   2. cand hotararea s-a dat de alti judecatori decat cei care au luat parte la dezbaterea in fond a pricinii;
   3. cand hotararea s-a dat cu incalcarea competentei altei instante;
   4. cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti;
   5. cand, prin hotararea data, instanta a incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de Art. 105 alin. 2;
   6. daca instanta a acordat mai mult decat s-a cerut, ori ceea ce nu s-a cerut;
   7. cand hotararea nu cuprinde motivele pe care se sprijina sau cand cuprinde motive contradictorii ori straine de natura pricinii;
   8. cand instanta, interpretand gresit actul juridic dedus judecatii, a schimbat natura ori intelesul lamurit si vadit neindoielnic al acestuia;
   9. cand hotararea pronuntata este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii;

   Art. 305
   In instanta de recurs nu se pot produce probe noi, cu exceptia inscrisurilor, care pot fi depuse pana la inchiderea dezbaterilor.

   Art. 308
   Presedintele instantei, dupa ce va constata ca procedura de comunicare a hotararii a fost indeplinita, va fixa termen de judecata si va dispune citarea partilor si comunicarea motivelor de recurs.
   Intimatul este obligat sa depuna intampinare cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata.

   Sectiunea a II-a Judecarea recursului si efectele casarii

   Art. 309
   Presedintele va da cuvantul partilor dupa citirea raportului.
   Procurorul vorbeste cel din urma, afara de cazul cand este parte principala sau recurent.

   Art. 312
   Instanta poate admite recursul, il poate respinge sau anula ori poate constata perimarea lui.
   In caz de admitere a recursului, hotararea atacata poate fi modificata sau casata, in tot sau in parte.
   Modificarea hotararii atacate se pronunta pentru motivele prevazute de Art. 304 pct. 6, 7, 8 si 9, iar casarea pentru cele prevazute de Art. 304 pct. 1, 2, 3, 4 si 5, precum si in toate cazurile in care instanta a carei hotarare este recurata a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului sau modificarea hotararii nu este posibila, fiind necesara administrarea de probe noi. Daca sunt gasite intemeiate mai multe motive, dintre care unele atrag modificarea, iar altele casarea, instanta de recurs va casa in intregime hotararea atacata pentru a se asigura o judecata unitara.
   In caz de casare, curtile de apel si tribunalele vor rejudeca pricina in fond, fie la termenul cand a avut loc admiterea recursului, situatie in care se pronunta o singura decizie, fie la un alt termen stabilit in acest scop.
   Cu toate acestea, in cazul in care instanta a carei hotarare este recurata a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului ori judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost regulat citata atat la administrarea probelor, cat si la dezbaterea fondului, instanta de recurs, dupa casare, trimite cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea casata sau altei instante de acelasi grad.
   In caz de casare a hotararii atacate, pentru motivul prevazut de Art. 304 pct. 3, instanta va trimite dosarul spre judecare instantei judecatoresti competente sau organului cu activitate jurisdictionala competent, potrivit legii, iar pentru motivul prevazut de Art. 304 pct. 4 va respinge cererea ca inadmisibila.
   Daca instanta de recurs constata ca ea insasi era competenta sa solutioneze pricina in prima instanta sau in apel, va casa hotararea recurata si va solutiona cauza potrivit competentei sale.

   Art. 313
   Inalta Curte de Casatie si Justitie, in caz de casare, trimite cauza spre o noua judecata instantei care a pronuntat hotararea casata ori, atunci cand interesele bunei administrari a justitiei o cer, altei instante de acelasi grad, cu exceptia cazului casarii pentru lipsa de competenta, cand trimite cauza instantei competente sau altui organ cu activitate jurisdictionala competent potrivit legii.

   Art. 314
   Inalta Curte de Casatie si Justitie hotaraste asupra fondului pricinii in toate cazurile in care caseaza hotararea atacata numai in scopul aplicarii corecte a legii la imprejurari de fapt ce au fost deplin stabilite.

   Art. 315
   In caz de casare, hotararile instantei de recurs asupra problemelor de drept dezlegate, precum si asupra necesitatii administrarii unor probe sunt obligatorii pentru judecatorii fondului.
   Cand hotararea a fost casata pentru nerespectarea formelor procedurale, judecata va reincepe de la actul anulat.
   Dupa casare, instanta de fond va judeca din nou, tinand seama de toate motivele invocate inaintea instantei a carei hotarare a fost casata.
   La judecarea recursului, precum si la rejudecarea procesului dupa casarea hotararii de catre instanta de recurs, dispozitiile Art. 296 sunt aplicabile in mod corespunzator.

   Art. 316
   Dispozitiile de procedura privind judecata in apel se aplica si in instanta de recurs, in masura in care nu sunt potrivnice celor cuprinse in acest capitol.

   Întrebați eventual și pe un forum de specialitate, precum AvocatNet.ro.

 4. emma pick says:

  un raspuns excellent …va multumesc mult

 5. Doru says:

  Incerc sa fac o traducere din spaniola si se pare ca la ei exista o forma de recurs care se judeca de aceeasi instanta care a emis hotararea/sentinta initiala. Exista un astfel de recurs in Romania? Multumesc.

 6. Ralf Weber says:

  Daca fondul s-a judecat la Tribunal iar apelul a fost depus la Curtea de apel, atunci apelul va fi considerat nul de drept?

  Vad in Noul Cod de procedura civila ca:
  Art. 471 Depunerea cererii de apel
  (1) Apelul şi, când este cazul, motivele de apel se depun la instanţa a cărei hotărâre se
  atacă, sub sancţiunea nulităţii.
  Insa nu-mi este clar daca “instanta a carei hotarare se ataca” este aceeasi fie ca vorbim de Tribunalul din orasul X sau ca vorbim de Curtea de apel din acelasi oras.

 7. Andreea says:

  Buna ziua o intrebare dava se poste,eu am dat in judecata tata-l copilului pentru majorare pensie intretinere si la suma la care la pus sa plateasca dumnealui a facut apel eu am raspuns apelului la care am inteles ca trebuie sa primeasca citatie a casa dansul ce se intampla dupaia? La dosar al vazut ca nu este fixata nici o sedinta.

  • Sorin Dolha says:

   Ceva juriști care să ne ajute cu un răspuns? Eu nu știu, îmi pare rău. Postez unele chestiuni juridice doar ca hobby – iar pentru ce nu știu pot căuta prin actele legislative doar cât și când am timp, dar sunt sigur că poate nu suficient așa încât cred că pentru asemenea întrebări este nevoie de un răspuns avizat…

 8. constantinv says:

  Nu-mi este clar. In CPC, se spune: “‘Sectiunea 1 Competenta dupa materie si valoare
  Articolul 94 Judecatoria
  Judecatoriile judeca: …”‘ in enumerarile care urmeaza nu se face vorbire de situatiile de apel. Deci, dupa o hatarare a judecatoriei, ,tot la ea faci apel?!

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s