Jurământ religios implicit: să dispară!

Am participat recent (ca simplu privitor) la o ședință de judecată într-o cauză în care a fost chemat un martor. M-am așteptat ca înaintea depunerii mărturiei, persoana respectivă să fie invitată de către judecător să jure că va spune numai adevărul. Așa s-a întâmplat, însă modul în care s-a făcut invitația mi s-a părut profund nefiresc și discriminatoriu: “Vă rog să veniți în față, să puneți mâna pe Biblie sau pe cruce și apoi rostiți după mine: Jur că voi spune adevărul și că nu voi ascunde nimic din ceea ce știu. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Consider că judecătorul ar fi trebuit, mai întâi, să întrebe persoana respectivă dacă și ce religie are și să facă invitația în acel mod numai în cazul în care era vorba despre un cult creștin recunscut de statul român. Conform legii, martorul de altă confesiune nu este obligat să țină mâna pe Biblie sau pe cruce în timpul rostirii jurământului, iar cel fără religie depune, de fapt, un cu totul alt jurământ: “Jur pe onoare și conștiință că voi spune adevărul și că nu voi ascunde nimic din ceea ce știu”. (Ca fapt divers, martorii care, din motive de conștiință sau confesiune, nu depun jurământul, rostesc: “Mă oblig că voi spune adevărul și că nu voi ascunde nimic din ceea ce știu”.)

Presupunerea – bazată numai pe date statistice – că era vorba de un cetățean creștin este, după părerea mea, incorectă din punct de vedere juridic și discriminatorie pentru că obligă persoana de altă confesiune sau fără religie, dacă este deranjată de invitația respectivă, să afirme acest lucru din proprie inițiativă și în mod expres în fața instanței, pentru a putea depune jurământul într-o formă agreată, pe când o persoană creștină nu are de făcut nicio mențiune expresă referitoare la religia sa în acel context.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Hobby-uri and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s