Recalculați, să trăiți! – Partea a 2-a

Guvernul Boc a prezentat în această seară Ordonanța de Urgență pregătită pentru a rezolva situația recalculării pensiilor militare. Legea 119/2010 a rămas în vigoare, chiar dacă hotărârea de guvern care indica metodologia de aplicare a acesteia a fost suspendată recent de Înalta Curte de Casație și Justiție. Noua metodologie a fost de data acesta inclusă în lege, prin efectul OUG (probabil pentru a evita un nou HG, respectiv eventuale noi probleme juridice similare cu cele anterioare).

Aspecte juridice (săriți paragraful dacă nu vă pasionează): Constituția spune clar, în cadrul art. 115, alin. (6), că Ordonanțele de Urgență nu pot afecta drepturile fundamentale ale cetățenilor, incluzând dreptul de proprietate. Ajungem așadar din nou la întrebarea: este cuantumul pensiei unei persoane drept de proprietate (sau numai calitatea de pensionar)? Curtea Constituțională a hotărât, anul trecut, că da, cuantumul pensiei reprezintă un drept câștigat, respectiv drept de proprietate garantat de Constituție (de aceea n-au fost micșorate cu 15% pensiile, anul trecut). Curtea Europeană de Justiție de la Luxembourg susține în general aceeași rezoluție, dar acceptă, pe de altă parte, în unele dintre deciziile sale și situația în care statul ar putea modifica legal, în condiții excepționale (inclusiv de natură economică) și numai în limite rezonabile, eventual pentru repararea unor greșeli, cuantumul unor pensii (situație în care Guvernul s-ar putea încadra acum). Deciziile europene primează, chiar și în fața celor ale CC.

Așadar (cel puțin până la pronunțarea unei instanțe de fond asupra subiectului, dacă va fi cazul) consider că recalcularea pensiilor militare conform noii OUG ar fi legală. Mai mult, personal cred că de data aceasta ar fi, în plus, echitabilă și nediscriminatorie (nu mai scad pensiile până când statul nu le recalculează conform actelor reale ale cetățenilor și nu-i mai pune pe ei să se adreseze Centrelor militare, etc.).

Mi-ar plăcea ca și în alte situații justiția să aibă un rol atât de important precum acum: ea poate obliga executivul să-și corecteze greșelile (destul de dese)!

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s