Mișcările recente ale PNL

O serie de persoane (bloggeri, persoane publice, chiar și PNL-iști de vază) și-au declarat îngrijorarea sau chiar impresia negativă obținută în urma interpretării celor mai recente mișcări ale PNL (asocierea cu PC în cadrul ACD, respectiv posibila participare într-o alianță cu PSD). Impresia negativă respectivă era generată de percepția conform căreia PNL renunță la liberalism, îndreptându-se spre stânga.

Eu nu sunt de aceeași părere: mie mi se pare, mai degrabă, că PC devine “mai de dreapta” în cadrul ACD, chiar și numai raportând dimensiunile celor două partide (sunt sigur că nu PNL gravitează în jurul PC, ci mai mult ca sigur, invers). Oricum, personal n-am nimic cu PC, cât e el de umanist, chiar dacă sunt liberal în convingeri (am apreciat mereu modul în care s-au implicat în cadrul evenimentelor din România reală fundațiile d-lui Voiculescu – comunist sau nu, e prea târziu să mai conteze – fondator al PUR, actualul PC, ajutând oameni aflați la nevoie, dar mi se par de calitate și cei mai mulți dintre oamenii actuali din acest partid, respectiv par să acționeze rațional și corect, nu mânați de interese atât de vizibile precum în alte părți – PDL sau PSD). De aceea pe mine nu m-a deranjat, ba chiar m-a mulțumit semnarea protocolului ACD.

Apoi, chiar dacă nu apreciez PSD și nici doctrina de stânga (nu sunt sigur că cele două elemente se întâlnesc atât de mult pe cât susține primul), sunt de acord că momentan trebuie înfrânt PDL. Iar aceasta, pare-se, nu e posibil decât dacă opoziția se unește strâns. Nu sunt de acord cu o alinață PNL-PSD de lungă durată, dar apreciez încercările d-lui Antonescu de a ajunge la un compromis, chiar dacă PNL pierde capital din cauza acestei intenții (acceptarea unui prim-ministru de la PSD, PNL rămânând doar cu funcția – mai puțin puternică – de președinte, precum și acceptarea unui sufix SD pentru ACD, fără includerea unui “L” de la liberalism în nume, ori renunțarea la cota unică de impozitare, sunt doar câteva dintre ideile cu care mulți nu s-ar pot împăca): după părerea mea, scopul politic momentan este acela de a învinge puterea de azi. Ulterior, chiar în pofida unei alianțe semnate pe termen mai lung, sunt sigur că noua alianță nu va funcționa decât pentru puțin timp, dar – bazâdu-mă doar pe intuiție și optimism, ce-i drept – consider că ACD și PSD se vor despărți amiabil și vor putea concura din nou, fie la alegerile din 2012 (dacă marea alianță ar ajunge la putere înainte), fie în alegeri anticipate (deși pentru a doua variantă sunt mai puțin optimist, din motive legate de fundul parlamentarilor de toate culorile politice, care vrea neapărat scaun…)

În concluzie vroiam doar să spun că mie – ca nespecialist, desigur – mi se pare că mișcările recente ale PNL nu sunt greșite, ba chiar sunt cele mai bune posibile, în condițiile date și punând interesul României deasupra intereselor de partid sau personale.

Actualizare: Sunt de acord că atât PNL, cât și Crin Antonescu vor pierde potențial prin aceste mișcări (too bad, dar asta e). Pentru că mulți liberali convinși nu pot accepta apropierea de PSD (parțial, le dau dreptate). Alții consideră trustul Intact înființat de fondatorul PC este așa și pe dincolo (parțial, poate au dreptate și aceștia – dar nu din cauza mogulismelor, ci mai degrabă a lipsei de profesionalism a unor jurnaliști/moderatori – au intenții bune, idei de bun simț, dar câteodată aplicare deficitară: dacă n-ar fi așa, atunci cum se explică faptul că Intact e unul dintre puținele trusturi de presă profitabile? N-are nevoie, se pare, de bani din afară, cum au alții nevoie pentru a exista; atunci de ce atâta suspiciune față de acest trust? Singura suspiciune poate fi aceea de prostie și nu de rea voință.) Totuși, nu cred că ar fi fost mai bine pentru PNL să stea pur și simplu în expectativă, lăsând puterea actuală să distrugă, cel puțin prin neprofesionalismul ei ceea ce a mai rămas din această țară.

Actualizare: Nici mie nu mi-a plăcut defel că Antonescu s-a aliat cu Geoană la alegerile prezidențiale anterioare (susțin în continuare că Geoană își merită porecla). Dar ce era să facă? Era mai bine să stea deoparte, dată fiind lipsa de compatibilitate cu Băsescu? Mie personal mi s-a părut că Geoană, față de Băsescu, era mai potrivit – cel puțin ca manieră de abordare a lucrurilor, având un element diferențial major față de contracandidatul său necesar în mod imperativ chiar pentru executarea sarcinilor de serviciu în această funcție: diplomația. Poate că așa a gândit și Antonescu și, deși a pierdut și atunci mult capital politic (mulți votanți PNL s-au îndreptat spre Băsescu ori n-au votat deloc), a făcut ceea ce s-a votat în conducerea partidului ca fiind cea mai bună soluție. În pofida unor voci anume din PNL (sunt și la PNL – și nu-i condam – oameni care nu vor defel alianță cu PSD, așa cum separat sau cumulat sunt și la PNL “funduri grase” similare cu cele ale unor PSD-iști sau PDL-iști, pe care nici eu nu le suport, iar curățirea trebuie să continue!) Suntem, cred, într-o situație similară și acum: există și acum, la fel ca atunci, minimum 2 posibilități pentru PNL, și orice decizie s-ar fi lua, o parte va fi nemulțumită. (PSD, în schimb, nu are această problemă pentru că a fost și în trecut, mult mai des, cameleon politic.) PNL a fost mereu “full” de dreapta. Eu însă cred că în interesul României, te poți face frate/prieten și cu dracul (deși, în opinia unora, numele era alocat deja altcuiva) până treci podul și te despați doar apoi de el amiabil și eventual te lupți cu el în luptă dreaptă după aceea. Altfel nu treci defel nici tu, iar când doi se bat un al treilea (aflat deja dincolo de pod) câștigă prin neprezentarea adversarului. Nu-mi doresc așa ceva!

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s