De ce liberalism?

M-am declarat, de curând, liberal: stați linișiți, nu am intrat în politică, ci doar am ales PNL ca partid favorit în profilul meu de pe Facebook. Și am vrut să mă și explic.

Cred că în era noastră liberalismul este mult mai potrivit pentru oameni decât socialismul deoarece, spre deosebire de acesta din urmă, acordă individului primul plan; abia indirect individul, prin realizările sale proprii, ajută societatea în ansamblul ei, făcând-o însă în acest fel (ca efect secundar) mai bine și mai mult decât ar face-o obligat de sistem. Asta nu înseamnă că omul poate sau ar trebui să trăiască izolat; el se poate bucura în continuare de societate, de faptul că aparține anumitor grupuri sociale ș.a.m.d., însă acordarea de libertăți individuale, după părerea mea, aduce mai mult câștig per ansamblu decât răstrângerea unor drepturi specifice cu scopul dezvoltării premeditate a societății globale.

În esență, cred că omul este mai eficient când își produce fericire proprie, decât dacă ar fi pus să producă valoare generală pentru întreaga societate, pur și simplu pentru că egoismul este o componentă genetică a firii umane, fiind rezultatul evoluției darwiniste, care, la rândul ei, mi se pare de netăgăduit din punct de vedere științific.

Chiar și altruiștii, consider eu, sunt de fapt egoiști în sinea lor: ei obțin fericire pentru ei înșiși atunci când îi ajută pe alții, probabil datorită faptului că, inconștient (altfel n-ar fi altruiști!), se așteaptă la ajutor similar din partea acelora, ulterior. Religia însăși a apărut (conform unor studii) prin conștientizarea (sau determinarea inconștientă) a valorii individuale a altruismului: un grup de indivizi (recunoscuți, de exemplu, prin ritualurile pe care le practicau împreună pur și simplu pentru a elimina eventualii intruși, pentru care practicile respective n-ar fi fost de interes) vor deveni ulterior mai fericiți fiecare în parte, pentru că vor putea munci în grup, se vor putea apăra în grup, etc. și astfel vor obține o mai mare rată de succes, în final, în lumea evoluției. (Iată deci și cum am ajuns noi, oamenii, o societate totemică: peste 80% din oamenii de pe planetă se declară actualmente religioși, deși scopul inițial al religiei pare să fi fost atins, iar ar putea fi continuat exclusiv prin politici de stat și globalizare!)

În concluzie, socialismul pare a fi cel mult o iluzie, așadar nu mi-a rămas decât să îmbrățișez doctrina liberală, dat fiind că nu vreau să fiu neutru (nu vreau să stau deoparte) și nici alte doctrine, de nișă, nu mi se par adecvate.

Actualizare: Liberalism nu înseamă lipsa oricăror politici sociale, ci numai limitarea acestora la unele servicii de bază, așa încât societatea să corecteze întotdeauna neșansa de care au parte copiii născuți în condiții improprii, fie din vina părinților lor, fie pur și simplu a zonei în care trăiesc aceștia, dar nicidecum să încurajeze nemunca prin acordarea de prea multe beneficii sociale generale. După părere mea, serviciile de bază necesare dezvoltării societății în ansamblul ei (considerând acesta ca fiind scopul omenirii) ar fi cel puțin următoarele: educație minimă (cca. 8 ani) obligatorie și gratuită, administrație descentralizată/regionalizată cu birocrație minimală, asigurarea ordinii și apărării la un nivel decent, justiție gratuită și accesibilă oricui și sănătate gratuită, cu limitări numai din motive economice (în ciuda sentimentului de milă considerat atât de specific uman – de fapt fiind și acesta tot un fel de egoism, generat prin transpunerea mentală în situația bolnavului –  există boli pentru care tratamentele sunt deosebit de scumpe, iar pentru asigurarea gratuității acestora ar trebui crescute impozitele mult prea mult, ajungându-se, în astfel de condiții, în mod cert ca economia să cadă spre gri sau negru, iar în cele din urmă oricum să nu fie strânse suficiente fonduri pentru generarea gratuității cerute inițial, rezultând astfel (prin reducerea la absurd) acceptarea limitărilor aparent lipsite de milă, dar care, în esență, nu induc niciun risc suplimentar pentru scopul general societății – dacă mor câțiva oameni de boli prea scump tratabile, asta e, trebuie să acceptăm asta ca o rămășiță darwinistă în societatea modernă).

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s