Liberul arbitru nu există

Așa cum arătasem într-un comentariu undeva, și apoi într-o cauză special creată pe Facebook, eu cred că universul e de sine stătător, și tot ce există face parte din univers. De exemplu, Dumnezeu (sau orice entitate care ar avea rol de creator pentru o altă parte a universului) trebuie să fie, de asemenea, parte componentă a universului (prin definiție), iar astfel definit universul nu are nevoie de creator. Cred în continuare acest lucru (și nu am găsit până acum niciun argument contrar, mai ales dat fiind că teoria e în mare măsură filosofică și e oarecum circulară, greu de preluat, dar și prea sumară pentru argumentație contrară), deși (cum mi-a sugerat multă lume) nu prea contează ce credem, mai important e, din punct de vedere practic, cum ne trăim viața și ce valori îmbrățișăm, și ce teorii găsim pentru a ne ușura viața din interiorul părții universului în care locuim; de aceea mă declar agnostic (pentru viața de zi cu zi), deși cred că universul nu are și nu are nici nevoie de un creator, lucru care m-ar îndreptăți oarecum să mă delcar ateu (pentru viața filosofică).

Apare însă și un corolar suplimentar la care nu mă gândisem anterior (pe care-l cred, de asemenea): liberul arbitru nu poate exista (nici la nivel uman, dar nici pentru o entitate precum Dumnezeu) într-un astfel de univers, deoarece această noțiune presupune faptul că universul se modifică în timp, pe baza unei decizii luate cu ajutorul acestui liber arbitru al entităților componente. Dar (iar fizica a îmbrățișat de mult această idee, în pofida non-intuititivității sale) timpul însuși face parte din univers (vezi conceptul spațio-timp-ului), iar deciziile luate de entități din cadrul unei părți universului (respectiv în universul temporal) pe măsură ce timpul trece, chiar dacă afectează viitorul acelei părți ale universului sunt doar iluzii temporale pentru cei care “simt” timpul curgând dinspre trecut spre viitor. Universul ca un tot, însă, conține timpul și toate deciziile luate într-însul, așadar rămâne static. Iar noi, ca entități, avem iluzii deoarece putem privi doar o parte a universului, având o grămadă de constrângeri fizice (cursul timpului, principiul de incertitudine, relativitatea, etc.)

Desigur, nouă, ca oameni (ființe presupuse inteligente), ne vine (foarte) greu să acceptăm ideile de mai sus – ne limitează plăcerea de a fi propriii noștri ghizi în viață, de a avea religie și de a găsi resurse psihice în rugăciune sau alte ritualuri de gen, precum și de a fi siguri de ceva, de orice, în viață (totul e iluzoriu – incusiv această idee, însăși! Winking smile). Dar, gândind la rece, par simple, logice și pot (pentru mine reușesc) aduce valoare, inclusiv în viața iluzorică reală: scăpăm de mii de alte gânduri și ne putem concentra pe ce avem de făcut pentru noi și pentru… viitorul nostru. Posibil să devenim și nihiliști, dacă trăim filosofic, dar dacă acceptăm dualitatea real-filosofic, nu cred că avem de ce să ne temem.

Actualizare: Știu că mulți vor respinge ideile de mai sus. Cred însă că tot nu ei au decis asta, ci “așa era scris”, să le respingă. Deci nu mă supăr. 🙂

PS: Chiar eu, așa cum sugeram, prefer ca în viața de zi cu zi să nu consider ideile filosofice pe care le gândesc (noaptea!?) decât parțial, și anume pentru a mă declara agnostic și a nu pierde vremea cu unele chestiuni precum religia. Nu le pot considera în totalitate, ajungând, probabil, nihilist din simplul motiv că orice teorie poate fi greșită (neputând fi demonstrată). Așadar, de aceea accept să trăiesc și iluzia de viață reală, cu liber arbitru de asemenea iluzoric. Însă e o viață mult mai bună și mai eficientă prin prisma filosofiilor debitate! 🙂

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Hobby-uri and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s