Pensii speciale ≠ nesimțite (Romanian)

Se tot discută zilele astea despre proiectul de lege unitară a pensiilor propus de cabinetul Boc (motivul moțiunii de cenzură pe baza căruia același guvern a căzut înainte de alegerile prezidențiale). Și deși nu e un subiect care să mă intereseze prea mult (pentru mine pensia, dacă o voi apuca, va însemna să am o afacere, sau măcar o chirie, care să meargă fără prea multă implicare din partea mea și să-mi aducă un venit decent), m-am gândit să zic totuși că nu toate pensiile speciale sunt nesimțite, chiar dacă unele nu sunt calculate pe baza principiului contributivității.

Argumentez în felul următor: pe vremea comuniștilor, unele categorii de cetățeni, precum milițienii, securiștii, militarii, nu erau autorizați, prin lege, să dețină proprietăți personale imobile și aveau multe alte drepturi limitate. Chiar și acum, unele categorii de bugetari (de exemplu, parlamentarii sau cei din justiție) nu pot fi asociați sau acționari la societăți comerciale (desigur, unii fentează, utilizându-și membrii familiei pentru a eluda legal prevederile respective, dar plătesc suplimentar prin prețul încrederii în aceste persoane). Așadar, mi se pare fair ca unele pensii să nu fie calculate exclusiv pe baza contributivității, ci să existe și prevederi speciale în cazuri de acest fel.

Nu zic că nu există și pensii nesimțite, care ar trebui reduse la valoarea corectă, dar propunerea de a aplica exclusiv principiul contributivității la calcularea pensiilor mi se pare profund incorectă față de acești oameni (cel puțin teoretic). Voi ce credeți?

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s