Paradoxul paradoxului gemenilor (Romanian)

Discutam zilele trecute despre paradoxul gemenilor din teoria relativității. După cum se știe, teoria de bază este clar confirmată de experimentele din realitate: utilizând ceasuri similare pe Pământ și pe aeronave obținându-se diferențele așteptate (știați, de exemplu…, că și ceasurile interne ale sateliților, interogate fiind de către sistemele GPS pentru determinarea localizării pe Pământ, sunt ceasuri speciale care merg mai repede, astfel încât să compenseze diferența de timp din teoria relativității?)

Dacă paradoxul gemenilor este explicat pe deplin de teorie, distracția e mai mare când am pune întrebarea: dar dacă am considera că de fapt celălalt dintre gemeni, cel care rămâne pe Pământ, călătorește față de primul, odată cu planeta, în sens invers, n-ar trebui oare ca din punctul său de vedere el să fie geamănul mai tânăr și nu celălalt?

Acesta ar fi paradoxul paradoxului gemenilor, dar numai dacă n-ar fi fost explicat foarte simplu prin diferența între sistemele de referință inerțiale și neinerțiale: cu alte cuvinte, nu, geamănul de pe Pământ nu simte accelerațiile din racheta cu care zboară celălalt! Cu alte cuvinte, numai cel care simte și rabdă astfel de forțe, plătind probabil un preț imens din punct de vedere al sănătății sale, are șansa să rămână tânăr față de cel leneș care pierde vremea pe Pământ! Tongue out

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Hobby-uri. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s