Pro-democrație (Romanian)

Am auzit zilele trecute la TV următoarea chestiune: lupta pro-democrație (anti-dictatură), după părerea unora (precum dl. Ion Cristoiu), este un fals scop asumat de către opoziție (PSD, PNL) atât în campania electorală cât și după aceasta, deoarece orice eventuală modificare a constituției (conținând, poate, un supliment de prerogative prezidențiale) nu ar fi aplicabilă decât după mandatul prezidențial actual. Așadar dl. Băsescu, președintele actual (despre care se pare că era, cel puțin indirect, discuția) nu va putea folosi aceste modificări în interesul său și deci această temă este falsă, fiind poate similară, de exemplu, cu tema anti-comunistă din campania PD-L.

La prima vedere s-ar părea că într-adevăr politica din țara noastră se bazează mai mult pe chestiuni false, foarte bune în ochii alegătorilor, dar fără substanță în realitate. Totuși, nu pot să nu remarc că tema anti-comunistă a d-lui Băsescu nu continuă după alegeri, cum m-aș fi așteptat (dacă ar fi fost adevărată), însă tema pro-democrație susținută în continuare de opoziție persistă.

În plus, cred că opinia formulată mai sus (cum că orice noi prerogative constituționale prezidențiale nu i-ar putea servi niciodată dl-ui Băsescu pentru că el își exercită în prezent ultimul mandat) este adevărată numai din punct de vedere strict legal: dacă ne gândim însă că (deși eu nu susțin asta, poate nu am dreptate, e o simplă teorie) dl. Băsescu ar putea încerca să aibă un urmaș la președinție condus din umbră chiar de către domnia sa (eventual unul pe care să-l aibă cu ceva important la mână) ar putea profita foarte bine în viitor (motivele sale pentru a încerca așa ceva putând fi, de exemplu, financiare și juridice, ori poate și un pic de sete de putere), iar democrația ar putea, într-adevăr, avea de suferit în aceste condiții. Sau, chiar dacă dl. Băsescu nu ar dori acest lucru (fiind, de fapt, de bună credință), următorul președinte, oricare ar fi el, după părerea mea, nu trebuie să aibă mai multă putere decât în prezent: ori cel puțin la sporirea puterii trebuie impusă o limită foarte clară pentru a nu da posibilitatea de a conduce (din nou) spre despotism.

Sunt atâtea cazuri în istoria noastră, inclusiv recentă, în care chiar poporul (ușor tembel, poate), în lipsa unei reacții clare a politicului (în lipsa unei opoziții adevărate), a acceptat atât de ușor depășirea limitei respective (desigur, cu bună credință, pe bază de încredere) urmând ca apoi totul să se întoarcă împotriva țării și a celor care-o populează (iar aceștia din urmă să-și dea prea târziu seama ce s-a întâmplat)! Nu cred, deci, că e nimic rău în continuarea luptei pro-democrație, cel puțin atât timp cât aceasta rămâne forma de guvernământ agreată de popor!

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s