Motive pentru a trăi (Romanian)

În ultima perioadă am re-realizat (în urma studierii celor mai recente concluzii ale oamenilor de știință, unele re-descoperite urmărind serialul Universul știut difuzat în serile de duminică pe Discovery Channel) următorul aspect:

Universul (continuum-ul spațiu-timp, avându-și originea la momentul Big Bang-ului – marea explozie) va înceta să existe (cel puțin din punct de vedere informațional) nu printr-un eventual Big Crunch (mare implozie – generată de gravitație) ci prin creșterea entropiei la valoarea maximă (expansiunea infinită).

Acest lucru se datorează faptului că energia întunecată este, se pare, mai mult decât suficientă pentru ca întreaga materie obișnuită a universului să fie în continuare accelerată suficient de mult pentru ca gravitația să nu-i poată opri expansiunea inițială niciodată. Astfel în viitorul cel mai îndepărtat (probabil peste zeci de miliarde de ani), se pare că universul va atinge o stare de entropie maximă (creșterea entropiei cu timpul fiind explicată de termodinamică): toate particulele elementare ce alcătuiesc universul vor fi suficient de depărtate unele de altele și continuând în aceeași direcție, pentru ca nimic să nu mai interacționeze în univers (putem, într-o oarecare măsură, considera quarcii ca fiind cărămizile elementare ale întregului univers deoarece, spre deosebite de molecule sau atomi, încercând spargerea acestora în componente mai mic, se pare că nu reușim decât să-i transformăm în alte feluri de quarci, care la rândul lor pot fi convertiți în alte tipuri, inclusiv în cel inițial).

Materia și energia universului, reprezentate prin părți constitutive elementare (de exemplu, quarci) vor exista în continuare, dar fiindcă interacțiunile dintre componente vor fi inexistente, putem considera că universul, într-o anumită măsură, nu va mai exista. Nimic nu va mai avea sens, nici existența spațială. nici cea temporală, întrucât dacă nu există interacțiune, acestea sunt în afara interesului. Universul de fapt nu va mai exista din punct de vedere informațional (nicio informație nu va mai exista).

Date fiind aspectele de mai sus re-apare o întrebare fundamentală firească (omul s-a întrebat întotdeauna de ce există universul în care se află el, de ce există și cine este el ca ființă rațională, dacă există Dumnezeu sau nu etc., dar de data aceasta întrebarea la care mă gândesc este alta): ce sens (mai) are trăirea vieții umane? (Desigur, probabil toate aceste întrebări sunt, de fapt, forme diferite ale aceleiași probleme primordiale.)

Oricum, răspunsurile ar putea fi următoarele:

  1. Răspunsul pesimist: Considerând teoria anterioară ca fiind valabilă, oricum ne-am trăi viața, universul își va înceta existența în același fel, făcând ca întreaga sa istorie să-și piardă sensul. Dacă ar fi fost prognosticat un Big Crunch pentru viitorul universului, datorită faptului că la nivelul dimensiunii quarcilor mecanica cuantică utilizează probabilități și astfel spațiu-timpul își pierde de fapt caracteristicile obișnuite, exista o probabilitate (mare) pentru ca universul să re-explodeze printr-un nou Big Bang, cel puțin unul parțial – cum ar fi posibil să fi fost și Big Bang-ul curent, de acum 13 miliarde de ani. Pentru că, în conformitate cu cele mai recente descoperiri, se pare că nu este cazul, nu (mai) există motive reale pentru a ne trăi viața într-un anume fel sau altul.
  2. Răspunsul optimist: Teoria expansiunii nelimitate a universului poate fi greșită deoarece orice teorie științifică, deși poate fi confirmată de un număr oricât de mare de experimente (generând apoi multe aplicații practice), niciodată nu poate fi cu adevârat demonstrată (axiomele fiind de asemenea la latitudinea celui care formulează ipotezele). Există deci posibilitatea ca și cele mai recente teorii științifice referitoare la univers să fie greșite. În acest caz merită să trăim cel puțin pentru a aștepta să vedem ce ne rezervă viitorul. (Acest răspuns este echivalent cu traiul pentru urmași – perpetuarea speciei și a genelor individuale, dar și cu traiul religios – credința fiind în acel caz combustibilul vieții).
  3. Răspunsul indiferent: Adică hai să nu ne batem capul cu aceste probleme și să trăim doar pentru a trăi! Fără să avem nevoie de vreun alt motiv. (Acest răspuns este probabil dat de către majoritatea creierelor oamenilor sau altor ființe raționale care nu își pun conștient astfel de probleme din diverse motive, dar care ar putea să aibă nevoie de o motivație inconștientă pentru existență.)

Părerea mea este că variantele 2 și 3 sunt ambele corecte. Varianta 1 este, din punctul meu de vedere, inacceptabilă datorită faptului că teoriile științifice nu se pot demonstra (așa cum explicam ca motivație pentru răspunsul 2) și deci nu este complet rațională. (Chiar și dacă liberul arbitru nu există, varianta 3 rămâne oricum valabilă).

Așadar, fiți optimiști sau indiferenți și veți avea motive pentru a vă trăi viața, în pofida teoriilor științifice oarecum pesimiste: universul însuși de fapt, nu poate muri vreodată cu totul, pentru că timpul însuși (deci toate dățile) există doar în cadrul interior al acestuia. Văzut din afara timpului și a spațiului său, universul există pur și simplu, ca o mulțime de elemente într-un prezent continuu englezesc, viețile noastre fiind niște submulțimi cu atât mai interesante cu cât ni le trăim mai interesant!

Voi ce părere aveți despre toate astea? (Am I crazy? Limbă scoasă)

PS: Probabil ideile și raționamentele mele de mai sus ar putea conține diverse erori, pur și simplu pentru că omul este supus greșelii, iar gândurile de acest fel sunt probabil foarte expuse (fiind bazate pe teorii științifice de la limita cunoașterii). Chiar dacă n-am greșit în mod esențial, m-ați putea întreba, totuși: de ce am dori ca acele submulțimi (viețile noastre) să fie interesante în cadrul mulțimii universale? Ei bine, nu vă pot da un răspuns rațional aici: trebuie să mergeți pe propria intuiție pentru a putea să găsiți dacă într-adevăr, așa cum susțin eu, este mai interesant dacă este interesant, sau nu! Căzut pe gânduri

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Sănătate și întreținere. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s