Președinte meritat? (Romanian)

Urmăream aseară emisiunea Nașul de la B1 TV, invitat în studio fiind dl. Traian Băsescu, noul (și vechiul) președinte al României. (Da, urmăresc și altceva, nu doar Antenele: nu sunt îndoctrinat, fiți liniștiți – vreau să-i ascult pe toți și să gândesc cu capul meu, atât cât pot, desigur!)

Printre mai multe alte chestiuni (inclusiv bune, nu spun nu, cel puțin la bază, gen mult trâmbițata modernizare a statului, dictată de popor prin votul de la Referendum: în direcția asta însă mi-aș fi dorit de la dl. președinte o listă de idei de măsuri concrete care s-ar putea aplica pentru a atinge acest deziderat, pe lângă reducerea efectivă a numărului de parlamentari și a camerelor instituției, care între noi fie vorba, pare o măsură limitativă a democrației și nu crescătoare a acesteia, cel puțin cantitativ vorbind – unde-s mai mulți e mai mare controlul, iar într-o democrație principiul separării puterilor și controlul reciproc este fundamental – posibil însă să fie la fel și calitativ – a sugerat doar una, respectiv o propunere de lege care să nu permită numiri politice în instituțiile statului imediat după schimbarea puterii, dar și asta e firavă de tot, pentru că și așa ar putea fi înfăptuite abuzuri fie de către cei care sunt la putere și care ar face numiri înainte de intrarea legii în vigoare, sau pe termen lung, chiar de către cei de pe posturile respective, temporar inamovibile, deci rău de tot, dar să trecem peste asta…) președintele a mai spus câteva chestiuni foarte importante.

În primul rând dl. Băsescu a declarat că dânsul consideră că TVR (televiziunea publică) l-a nedreptățit prin faptul că nu a transmis discursul său început la ora 20:55 din ziua alegerilor. Păi oameni buni, președintele a vorbit cu 5 minute înainte ca televiziunile să aibă voie, legal vorbind, a prelua discursuri electorale sau politice: în România există o lege electorală și TVR nu e mai presus! Cum n-ar fi trebuit să fie nici președintele însuși! A încercat să scuze furtul startului prin insuflarea de forță motrice oamenilor săi, care ar fi putut fi altfel demoralizați, fiind mai puțini la număr decât cei ai candidatului opoziției în secțiile de vot, dar după părerea mea nu există nicio scuză potrivită și nici nu ar fi trebuit să fie supărat pe TVR: dânsului ar fi trebuit să-i fie rușine, a făcut țara de râs vorbind înainte de ora 21, cum era firesc. OK, aș fi acceptat să vorbească deodată cu dl. Geoană, contracandidatul său, începând cu ora 21:00:00.00 și fiecare televiziune să preia primul pe cine dorește și în reluare pe celălalt, dar nicidecum să fure startul cum a făcut dânsul (am impresia, chiar ilegal: există, cred, un articol de lege care nu permite nimănui să aibă astfel de discursuri electorale în afara campaniei electorale și înainte ca votarea să fie închisă; oare mă înșel?!) Dezamăgit

Separat de asta, poate chiar mai important (deși puțină lume am auzit sesizându-se până acum), președintele a confirmat ieri: “Doar l-am împins pe acel copil!” Era vorba desigur de filmulețul din campanie, prin care se prezenta faptul că președintele ar fi lovit un copil la un meeting electoral în 2004. Mulți au spus în campania electorală că era vorba despre un fals, însă Băsescu i-a contrazis pe toți prin acceptarea împingerii! nu văd ce diferență de esență este între a lovi și a împinge un copil, cel puțin atunci când tu ești pretendent la o funcție publică în stat, așadar pretendent a fi un model pentru societate. Agresiunea fizică, ori chiar și numai intenția, este o chestiune deosebit de gravă după părerea mea, chiar mai gravă decât aceea de a lua sau a da mită! Nu am vorbit până acum de subiectul din filmuleț (acceptând și posibilitatea că ar putea să fie un fals), ci doar despre reacția inițială a președintelui, însă de data aceasta vreau să fac acest lucru, convins că Băsescu nu a mințit ieri, și că într-adevăr l-a împins pe acel copil: nu mi se pare deloc bine că România are un astfel de model ca prim om în stat. Dar asta e, așa cum zic și alții, probabil că România asta merită, din moment ce dl. Băsescu a avut atât susținători (ajutat desigur și de Geoană care nu e nici el un sfânt din punct de vedere moral, chiar dacă așa declară și de multele familii în care vorba din bătrâni e sfântă: “bătaia e ruptă din rai”). Dar măcar să fim conștienți de aceste lucruri, să știm așadar măcar cum să ne comportăm dacă vreodată mergem în audiență la dl. președinte: înainte de așa ceva, nu uitați să luați niște cursuri de arte marțiale sau ceva similar, poate vă vor fi necesare! Greață (Eu unul sper să n-am nevoie de astfel de audiențe, mai ales că nu-mi plac sporturile care implică loviri. Jenat)

Cum să ne mai așteptăm acum ca acest președinte să îndeplinească cu succes atributele funcției sale, precum cel de mediere între instituțiile statului (îmi vine să râd) sau cel referitor la politica externă. Medierea hai că o mai poate face prin împingere, fiind la noi în țară, dar liderii externi nu cred că-l vor mai invita vreodată la ei acasă, doar și ei se tem de imagine proastă în țara lor, cum să primești un împingător de copii și să nu se uite propriii voranți!? Bine că președintele rămâne totuși șeful armatei, acolo poate introduce un nou departament: arma dosul palmei: sigur va avea mulți recruți! Hai în Irak și Afghanistan, împingeți-l dom’le pe Osama, până cade de pe vreo stâncă! Gură deschisă

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s