Grupuri parlamentare mixte? (Romanian)

Din câte am citit la un moment dat în luna noiembrie – dar se pare că subiectul revine în actualitate – s-a cerut de către unii senatori și deputați deveniți independenți înființarea unor grupuri parlamentare mixte în cadrul structurilor din care fac parte (respectiv Senat și Camera Deputaților).

Conducerea Camerei Deputaților i-a informat pe cei care doreau constituirea grupului parlamentar mixt din cadrul Camerei Deputaților (în jurul liderului Gabriel Oprea, fost parlamentar PSD, recent demis din partid) că adresa lor nu ar fi întemeiată. Sunt curios cum au evoluat lucrurile ulterior, în special pentru că observ că nu apare niciun grup parlamentar nou în lista grupurilor parlamentare de pe situl Camerei Deputaților. Mai mult, deputații respectivi apar deocamdată în cadrul listei deputaților fără apartenență de grup.

După părerea mea, deputații deveniți independenți respectivi aveau, conform Regulamentului Camerei Deputaților, dreptul legitim de a forma un astfel de grup parlamentar:

ART. 12
  (4) Deputaţii partidelor politice, formatiunilor politice, aliantelor politice sau aliantelor electorale care nu întrunesc numãrul necesar pentru a forma un grup parlamentar, precum şi deputaţii independenţi se pot reuni în grupuri parlamentare mixte ori se pot afilia altor grupuri parlamentare constituite potrivit alin. (1).

În continuare, tot după părerea mea, grupul parlamentar mixt senatorial, deși deținea 5 persoane (nu știu dacă a crescut între timp) avea de asemenea dreptul să ia ființă, conform Regulamentului Senatului, dar nici pe sit-ul Senatului, la secțiunea Grupuri parlamentare, nu figurează un astfel de grup (cel puțin deocamdată), deși apare o listă numită Independenți cu 4 persoane (nu știu dacă faptul că această listă este inclusă între lista cu grupurile parlamentare poate însemna totuși că grupul a fost format):

ART. 16
  (5) Senatorii aparţinând partidelor sau organizaţiilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale care nu întrunesc numãrul necesar pentru a forma un grup parlamentar se pot afilia altor grupuri parlamentare sau pot constitui grupul parlamentar mixt.
  (6) Dispoziţiile alin. (5) se aplica în mod corespunzãtor şi senatorilor aleşi sau deveniti independenţi.

Ieri, dl. Crin Antonescu de la PNL susținea că partidul său nu recunoaște formarea grupurilor parlamentare mixte ale “așa-zișilor independenți”, și m-am sesizat: de ce oare? Studiind un pic problema, mi-am dat seama că PNL face acest lucru probabil invocând faptul că grupurile nu au luat, de fapt, ființă în cadrul camerelor de care ar aparține, însă aceasta s-ar putea datora unor abuzuri ale conducerilor celor două camere parlamentare, lucru care pe mine m-ar speria la fel de mult ca alte abuzuri venite din alte părți și eventual de altă culoare politică. Mă mir că nu s-a sesizat prea multă lume referitor la aceste lucruri.

Actualizare: În presă aud tot mai mult discutându-se depsre grupul independenților. Poate că totuși grupurile parlamentare mixte din Senat și/sau Camera Deputaților au luat de fapt ființă (poate între timp). Chiar și dl. Crin Antonescu a spus recent că va recunoaște o majoritate incluzând PD-L, UDMR, grupul altor minorități naționale și alții (independenți sau deveniți independenți), dacă aceasta se va forma în Parlament, așadar probabil recunoașterea grupului independenților nu este așa importantă (grupul fiind de facto, recunoscut de toată lumea). Însă eu personal mă întreb în continuare care-i situația, nu-s mulțumit cu chestii de facto, aș vrea să fiu convins că recunoașterea sau nerecunoașterea sunt corecte sau incorecte).

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s