Fraude? (Romanian)

Alianța PSD+PC a depus la Curtea Constituțională o cerere de anulare a alegerilor prezidențiale pe motiv de fraudă electorală și prezentând, conform declarațiilor reprezentanților acesteia dovezile necesare.

Conform articolului 24 din legea 370/2004 cu actualizările ulterioare, Curtea Constituțională va trebui să decidă dacă acceptă sau respinge cererea:

ART. 24
    (1) Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. In aceasta situatie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.
    (2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele si candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii; cererea trebuie motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza.
————–
    Alin. (3) al art. 24 a fost abrogat de pct. 33 al
art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 95 din 2 septembrie 2009 , publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 608 din 3 septembrie 2009.
    (4) Solutionarea cererii de catre Curtea Constitutionala se face pana la data prevazuta de lege pentru aducerea la cunostinta publica a rezultatului alegerilor.

Legea mi se pare (ca multe altele) puțin neclară, cel puțin referitor la modul în care trebuie luată decizia de acceptare sau respingere a cererii. În mod special nu mi-e clar dacă judecătorii vor trebui să ia sau NU în calcul eventualele dovezi care ar indica unele fraude precum cele bazate pe vot cu CNP fals sau invalid, vot multiplu, sau altele asemenea, pentru care NU se poate dovedi că unul anume dintre cei doi candidați este cel care a fost “beneficiarul” fraudei, schimbându-se efectiv ordinea acestora (și deci atribuirea mandatului de președinte).

Cu alte cuvinte, dovezile de genul proceselor verbale cu număr de voturi incorect atribuite celor doi candidați sau modificate înainte de depunerea la BEC sunt clar de luat în considerare, calculul matematic fiind dovada certă a fraudei de natură să schimbe ordinea candidaților. Dar celelalte dovezi, credeți că pot fi luate în considerare, chiar dacă schimbarea ordinii candidaților este doar POSIBILĂ și nu sigură? Citind textul legii, nu-mi dau seama de răspuns: ar putea fi nu, pentru că frauda nu e neapărat de natură să schimbe ordinea, sau ar putea fi da, pentru că frauda ar putea fi de natură să schimbe ordinea candidaților. În opinia mea (complet neavizată), ține doar de interpretare.

Actualizare: Legat de posibilele fraude de genul numărului de alegători raportat la timp despre care s-a vorbit recent (precum cei peste 3000 de votanţi într-o singură secţie de votare din Paris, unde, cică ar trebui să voteze o persoană la 30 de secunde, imposibil fizic cu toate că au fost 5 cabine de vot): acestea pot fi informaţii de presă care să conteze pentru omul de rând dar după mine judecătorii nu vor lua niciodată în consideraţie asemenea informaţii, fiind cel mult probe circumstanţiale. Separat, implicarea STS în fraudare ar fi mult prea greu de dovedit, oricum, aşadar cred că e doar un fâs.

Actualizare: Lumea îmi spune că mai logic este ca "fraudă DE NATURĂ SĂ schimbe ordinea candidaților" înseamă de fapt "fraudă care AR PUTEA să schimbe ordinea candidaților", adică nu implică obligatvitatea verificării candidatului "beneficiar". Și eu tot așa înclin să cred, dar cum uneori juriștii interpretează legile diferit din motive greu de înțeles (ar trebui să mă duc la niște cursuri generale de drept!), nu bag mâna în foc.

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Știri și politică. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s