Calea ferată reunește Republica Moldova (Romanian)

Nu, nu mă refer aici la unirea cu partea transnistreană, separatistă. Ci la faptul că până recent, Moldova avea un sistem de căi ferate în nord, cu punctul cel mai sudic la Cahul, plus o scurtă cale ferată de tranziție în sudul extrem al țării, unind România și Ucraina (calea ferată respectivă reintră în Moldova și se unește cu sistemul nordic prin est, ocolind mult, așadar această așa-zisă legătură era doar teoretică).

Ei bine, într-o perioadă destul de scurtă (puțin mai mult de 1 an) Căile Ferate Moldovenești au reușit construcția unui nou tronson de cale ferată între Cahul și portul Giurgiulești din sud. Dacă doriți, citiți mai multe detalii pe situl companiei de căi ferate (notă: acest sit utilizează scrierea cu î din i). În viitor Moldova dorește de asemenea să înlocuiască trepat ecartamentul căii ferate cu cel standard european pentru obținerea mai multor legături cu vestul Europei (primul tronson înlocuit va fi Ungheni-Chișinău).

Așadar puteți acum vizita Republica Moldova cu trenul, din nord până în sud și de ce nu, din est până în vest, la Tiraspol. (Din mersul trenurilor am observat că nu staționează trenul la auto-proclamata și de facto graniță dintre Moldova și Transnistria, însă atenție, pentru biletele de tren achiziționate din Transnistria va trebui să plătiți în ruble transnistrene și nu în lei moldovenești, așa încât cel mai bine achiziționați bilete dus-întors.)

PS: La ieșirea din România și intrarea în Moldova trenul nu staționează la graniță, dar staționează destul de mult la operațiunea inversă (când se intră în Uniunea Europeană).

Advertisements

About Sorin Dolha

My passion is software development, but I also like physics.
This entry was posted in Călătorie. Bookmark the permalink.

Add a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s